Őszi orgonahangverseny Somorján

Őszi orgonahangverseny Somorján – 2014. november 9-én, vasárnap 18.00 órakora somorjai Nagyboldogasszony-templomban
Vendégünk Kováts Péter, az Esztergomi Főszékesegyház fiatal orgonaművésze

Kováts Péter 1979-ben született Pécsen. Első orgonatanára Kárpáti József volt. Felkészítésével az 1994-es Salgótarjáni Országos Orgonaverseny két különdíját – köztük a legjobb Bach-játékért járót – kapta. 1998-ban felvételt nyert a Budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem (Zeneakadémia) Orgonaművész-tanári szakára, ahol orgonát Pálúr János és Ruppert István osztályában tanult. Hazai tanulmányai mellett a kezdetektől mestere volt Baróti István, az Esztergomi Főszékesegyház orgonaművész-karnagya. 2004-2008 között posztgraduális tanulmányokat folytatott Franciaországban (Conservatoire de Reims és Conservatoire de Saint-Maur, Párizs), ahol még két diplomát szerzett: 2005-ben Reimsben, Pierre Mea osztályában Első díjat (Premier Prix d’Interprétation), majd 2008-ban Párizsban, Pierre Pincemaille neves improvizáció osztályában Improvizációs Aranymedált kapott.
Több nemzetközi versenyen ért el sikereket: 2007-ben a Párizsi Nemzetközi Orgonaversenyen improvizációból bejutott a döntőbe, ahol az egyetlen díjat nem adták ki, de dicséretben részesült. 2009-ben az angliai St Albans-ban megrendezett Nemzetközi Orgonaversenyen Tournemire-játékáért Dougles May-díjat kapott. 2011-ben megnyerte a Weimari Nemzetközi Bach-Liszt Orgonaversenyt.
A magyarországi közönség számtalan alkalommal hallhatta játszani jelentősebb templomainkban, koncerttermeinkben, melyekből több hangversenyét a Bartók Rádió is leadta. Filmzenét is készített 2002-ben Szabados Tamás operatőr Jelfák című természetfilm-sorozatához, mely több alkalommal került adásba a Duna Televízióban.
Németországban, Olaszországban, Szerbiában és Franciaországban koncertezett. 2012-es nürnbergi koncertjét a Bajor Rádió rögzítette és tűzte műsorára. 2012 nyarától mestere mellett az Esztergomi Főszékesegyház orgonaművésze. Baróti István halála óta kinevezett utóda.
A hangverseny Somorja Város Önkormányzatának támogatásával valósul meg.
Minden érdeklődőt szeretettel várnak a szervezők!