XV. FÜLEKI  TÖRTÉNELMI  VÁRJÁTÉKOK

2014. június 21-én és 22-én rendezi meg a KOHÁRY Polgári Társulás a XV. Füleki Történelmi Várjátékokat. A várjátékok nulladik napján, 2014. június 20-án 15 órakor kerül sor Orbán György grafikus kiállításának megnyitójára a Városi Művelődési Központ aulájában.

Az első napon a Várfelső utcán kézművesek állítják fel sátraikat és tíz órakor kezdetét veszi a várudvarban a gyermekprogram, melynek keretén belül fellépnek bohócok, lesznek játékok, versenyek, íjászat, lovaglás, kézzel hajtott körhinta, történelmi tábor és egyéb érdekességek. A délutáni programban szlovákiai és magyarországi bajvívó hagyományőrző csoportok lépnek a közönség elé, és beavatják a nézőket a középkori harcművészet rejtelmeibe. A program leglátványosabb részének a lovas-íjász bemutató ígérkezik. A harcosok fegyverei mellett ágyúlövések, solymászbemutató, valamint a középkori tábori élet bemutatása színesíti a programot.

A második napon a résztvevők a nemzetközi történelmi íjászversenyen a „Nógrád Íjásza“ címért és a „Füleki Vár Védője“ rangért küzdenek majd. A versenyzők regisztrációja reggel nyolc órakor kezdődik a várudvarban. Az előzetes jelentkezések alapján mintegy száz íjász méri majd össze erejét egyenesen a vár ósdi romjai között négy kategóriában – magyar, klasszikus angol (longbow), vadászreflex és csigás íjakkal.

A Füleki Történelmi Várjátékok szerves részét képezik a határon átnyúló „Várfesztivál 2014” programsorozatának, melynek keretén belül a füleki, salgói és a somoskői várak várják különleges programjaikkal a látogatókat 2013.június 20. és 29. között.

A Koháry Polgári Társulás sajtóközleménye