Több mint szomszéd – magyar kulturális hét Pozsonyban

45867A programsorozat június 9-én a Pünkösdi orgonahangversennyel indul a Szent Márton-dómban, amelyen Szabó Imre orgonaművész előadásában Bach-, Kodály-, Liszt- és Kocsár-műveket hallhat a közönség a nagymegyeri Janiga József Művészeti Alapiskola Kamarakórusának közreműködésével. S a kulturális hét záróeseménye is egy komolyzenei hangverseny lesz majd június 16-án, hétfőn, amelyen a Zuglói Filharmónia Záborszky Kálmán karmester vezetésével olyan felvidéki kötődésű magyar zeneszerzők műveit idézi majd fel a Szlovák Filharmónia nagytermében, mint Kodály Zoltán, Dohnányi Ernő, Bartók Béla és Liszt Ferenc.
A közte lévő időszakban a pozsonyi Magyar Intézet és a Balassi Intézet közreműködésével több kulturális esemény látható, például a Visegrád Karma plakátkiállítás a Pozsonyi Magyar intézetben, amely a visegrádi országok plakátművészetének legnevesebb alkotásait vonultatja fel. A kiállítás június 10-étől tekinthető meg. De érdekesnek mutatkozik a Coronatus Posonii, azaz a Pozsonyi királyi koronázási medálok kiállítása is a Pozsonyi Várban, amely a Szlovák Nemzeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Múzeum közös projektje. A kiállítás magyar királyok és királynék pozsonyi koronázásaihoz kapcsolódó emlékmedálok és -érmék reprezentatív válogatását mutatja be az 1563-1830 közötti időszakból.
A legszélesebb közönséget megmozgató eseménysorozat nyilvánvalóan a hétvégi szabadtéri fesztivál lesz, amely június 13-án, pénteken kezdődik és három napon keresztül várja a vendégeket ígéretes kulturális és gasztronómiai kínálattal. „A fesztivál hivatalos megnyitójára június 13-án 20.00 órakor kerül sor, amelyen reményeink szerint Milan Ftáčnik főpolgármester urat is üdvözölhetjük a pódiumon” – jelentette ki Balogh Csaba. A fesztivál keretében a pozsonyi Hviezdoslav téren fellépnek a hatvanas-nyolcvanas évek legendás magyar popzenekara, a Neoton Família Sztárjai (június 13-án), valamint a Budapest Bár (június 14-én, szombaton), a magyar rock kultikus figuráiból összeállt csapat, amely cigányzene kíséretében különféle feldolgozásokat, filmzenét, kuplékat és híres táncdalokat játszik változatos stíluskavalkádban, illetve Lajkó Félix (június 15-én, vasárnap), a vajdasági születésű magyar hegedűművész és zeneszerző. A hétvégi fesztivál rendezvényeit széles magyar gasztronómia kínálat és további kiegészítő rendezvények teszik még gazdagabbá és élvezetesebbé.
A kulturális héthez kapcsolódóan a mintegy egy évvel ezelőtt megalakult Magyar-szlovák Kereskedelmi és Iparkamara június 12-én az első nagyobb bemutatkozó rendezvényükként egy gasztronómia konferenciát szervez az Arcadia Szállóban. Ehhez kapcsolódóan a pozsonyi Hviezdoslav tér egy vagy két étteremében, amelyek nevét a későbbiek során pontosítják, négy magyar mesterszakács fog főzni.