Színházaink a budapesti szemlén

A budapesti Thália Színházban ma veszi kezdetét a Határon Túli Magyar Színházak Szemléje. A harmadik alkalommal megrendezett találkozón öt nap alatt tíz előadás tekinthető meg.
A szemlén mindkét felvidéki magyar kőszínházunk bemutatkozik. A házigazda színház nagyszínpadán ma este 19 órai kezdettel a kassai Thália Színház produkcióját láthatja a közönség. Egressy Zoltán Portugál című darabja Dudás Péter rendezésében került a színpadra. Az előadás nagy része egy felvidéki magyar falu, Reste kocsmájában játszódik. A kilátástalanságot árasztó közegbe érkezik a nagyvárosi megkeseredett értelmiségi, aki hirtelen fellángolva részese lesz egy bizarr szerelmi háromszögnek, megmártózik
a helyi mindennapokban. A darab az elvágyódás, a megszépített nyomorúság drámája. Főbb szerepekben Lax Judit, Nádasdi Péter, Madarász Máté, Bocsárszky Attila, valamint Pólos Árpád.
A szemle második napján, május 8-án a Komáromi Jókai Színház darabja látható a nagyszínpadon. A komáromi teátrum Az arany ára című darabbal érkezett Budapestre. Bereményi Géza Eldorádó című filmje nyomán Bagó Bertalan rendezésében látható az előadás. A piaci játék a Teleki téri piac mindennapjait mutatja be, központba állítva Monori Sándor életét. A színmű főbb szerepeiben Tóth Tibor, Holocsy Krisztina, Fabó Tibor, Szabó Viktor Tar Renáta látható. Az előadásra csütörtökön, 19 órai kezdettel kerül sor.

A továbbiakban (pénteken) színpadra lép a marosvásárhelyi Spectrum Színház egy Tamási Áron darabbal (Vitéz lélek), amelyben közreműködik a Bekecs Néptáncegyüttes is.
Szombaton a Csíki Játékszín adja elő Gogol örökbecsű (és ma is rendkívül aktuális) darabját, A revizort (melyet egyébként jelenleg is nagy sikerrel játszik a pesti Vígszínház, benne egy kiváló ifjú honfitársunkkal, Lajos András felvidéki színművésszel). Az utolsó nagyszínpadi előadás az Újvidéki Színház Ibsen-darabja, a Rosmersholm.
A stúdióelőadások között megtekinthető Alina Nelega Rudolf Hess tízparancsolata című darabja az Aradi Kamarszínház előadásában, A fiú c. Forgách András-dráma a nagyváradi Szigligeti Színház produkciójában (melynek rendezője maga a szerző), a Szeretik a banánt, elvtársak c. monodráma a marosvásárhelyi Yorick Stúdiótól. De látható lesz Brecht Koldusoperája a Zentai Magyar Kamaraszínház társulatától, végül pedig a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház Leenane szépe c. Martin McDonagh-darabot adja elő.