Alkotóink a Kárpát-medencei magyar filmművészek találkozóján

A Magyar Művészeti Akadémia Film- és Fotóművészeti Tagozata idén első alkalommal rendezi meg a Kárpát-medencei magyar filmművészek tanácskozással és vetítésekkel egybekötött találkozóját. A budapesti tanácskozás összegzi a határon túli régiókban korábban lezajlott találkozók eredményeit, legfontosabb célja pedig, hogy a Kárpát-medencében élő magyar filmalkotók közösen fogalmazzák meg a határon túli magyar filmalkotók munkáját biztosító támogatási rendszerre vonatkozó javaslataikat. A tanácskozásra Erdélyből, Felvidékről, Kárpátaljáról, Vajdaságból 17 alkotó érkezik.

A program keretében az Uránia Nemzeti Filmszínházban rendezik meg a határon túli filmes és televíziós műhelyekben készült alkotások vetítését, alkalmat kínálva a tanácskozás résztvevői mellett a magyarországi filmbarátok és szakmabeliek számára, hogy e filmmustra segítségével megismerhessék az elmúlt egy-két évben Délvidéken, Erdélyben, Felvidéken, Kárpátalján és Szlovéniában készült filmeket. Az érdeklődő közönség a legváltozatosabb műfajokban (természetfilm, dokumentumfilm, animáció, animációs dokumentumfilm, portré, kisjátékfilm, etűd, pszichológiai thriller stb.) 25 művet, köztük több ősbemutatót tekinthet meg. A vetítésekre a belépés díjtalan, helyfoglalás érkezési sorrendben lehetséges, a szabad helyek erejéig.

A program megnyitója május 20-án este fél 8-kor lesz az Uránia Nemzeti Filmszínház Dísztermében. A program keretében Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke mond köszöntőt, ezután többek közt a Berlinálén elismerő oklevéllel díjazott, az elvándorlás témáját feldolgozó El című etűdöt és a kelet-európai gyárak magánosítását burleszkszerűen megidéző kisjátékfilmet, A romlás virágait láthatják a nézők.

A programban bemutatott filmek tematikájukat tekintve rendkívül széles kört ölelnek fel. Látható lesz többek között a Magyar Művészeti Akadémia tagjairól forgatott portrésorozat Somogyi Győzőről és Kunkovács Lászlóról készített darabja, egy denevérmentő csapat munkáját bemutató Denevérek Erdélyben című ismeretterjesztő film, a Dél-Gömörben élő, zárt társadalmi réteget alkotó juhpásztorok mindennapjairól szóló Pásztorok ösvényein című dokumentumfilm, az alsósztregovai Madách-kastély magyar–szlovák együttműködésben megvalósult rekonstrukciójának története, valamint a helybélieknek munkát biztosító fatelepét elvesztő erdélyi falu lakóinak küzdelme az elszegényedés ellen és az anyanyelvük megőrzéséért (Ingyenkoporsó). Különlegességnek ígérkezik a fiatal szlovéniai magyar alkotók által készített pszichológiai thriller, az Ébredj, és Bálint Arthur Poros öltöny című fesztiváldíjas története az álmok feladásáról, az áldozatvállalásról, az ember törékenységéről. Aktualitása miatt várhatóan nagy érdeklődés övezi majd a közelmúlt ukrajnai eseményeiről Kijevben, Lembergben és Munkácson forgatott Maydan 2.0 című alkotást.

A most vetített alkotásokkal a határon túli és a velük együtt dolgozó magyarországi alkotók értékteremtő és értékmentő munkájára kívánjuk ráirányítani a figyelmet, bízva abban, hogy két év múlva nemcsak akarat lesz új művek bemutatására, hanem hasonlóan gazdag és színes kínálat i

A filmismertetők ITT elérhetők.

„AHONNAN ELINDULTAM…”  – Kulcsár Ferenc-portré (30’)

Kulcsár Ferenc, az egyetemes magyar irodalom jeles képviselője, a Bodrogközben született. A róla készült portréfilmben vallomást tesz keresztyén hitről és mindazokról az értékekről, amelyek követésre méltóak, mert a határon túli magyarság csakis általuk őrizheti meg anyanyelvét, kultúráját.

Rendező: T. Nagy Imre
Operatőr: Nagy István, forgatókönyvíró: T. Nagy Imre, zeneszerző: Viszlai Tibor, Zsapka Attila, KOR-ZÁR, vágó: ifj. Nagy Imre
Producer: Nagy Erzsébet

INÁMI HAGYOMÁNYŐRZŐK – dokumentumfilm (26’)

Immár harminc éve működik a nagykürtösi járásban lévő Inám községben az Inámi hagyományőrző asszonykórus. Azonkívül, hogy a régió valamennyi kulturális rendezvényén fellépnek, állandó résztvevői magyarországi fesztiváloknak is. Ruháikat és Inámra jellemző kötött harisnyáikat saját maguk készítik. Hogy miként teltek és telnek téli estéik, éneklés közben mesélték el nekünk.

Szereplők: Az Inámi hagyományőrző asszonykórus tagjai

Rendező: Gál Sándor
Operatőr: Gál Sándor, Hangácsi István, forgatókönyvíró, vágó: Gál Sándor

PÁSZTOROK ÖSVÉNYEIN – dokumentumfilm (55’)

Egykoron Gömörben is meghatározó szereppel bírt az állattartáshoz kötődő életforma s az ehhez szervesen kapcsolódó pásztorkodás. A falusi közösségtől elszigetelten élő, zárt társadalmi réteget alkotó pásztorság állattartással kapcsolatos ismereteit s a megannyi ősiességet is megőrző pásztorkultúrát generációk, pásztordinasztiák vitték tovább. Dél-Gömör dimbes-dombos lankái közt még ma is látni juhnyájat s a nyájat terelő pásztort.

Szereplők: Katyi Tamás, Katyi Gyula, Cselényi József, Rusznyák János

Rendező: Vörös Attila
Operatőr: Vörös Előd, forgatókönyvíró: Vörös Attila, Varga Norbert, vágó: Vörös Előd, dramaturg: Varga Norbert
Producer, forgalmazó: ARS FORUM o.z.


A MADÁCH-KASTÉLY ÚJJÁÉLESZTÉSE – dokumentumfilm (30’)

A dokumentumfilmben a felvidéki Bódva-völgyi Stúdió nyomon követi mindazok fáradozását, akik megvalósították Magyarország és Szlovákia határon átnyúló programját. Az Európai Unió támogatásával felújított kastély ünnepélyes átadását követően 2013-ban elkezdődött a belső berendezések helyreállítása. A film a munkálatokat végző szakemberek hétköznapjaiba, nem utolsósorban a „Tragédia” szellemiségét megjelenítő látványtervezés kulisszatitkaiba is betekintést
nyújt.

Rendező: T. Nagy Imre
Operatőr: Nagy István, forgatókönyvíró: T. Nagy Imre, zeneszerző: Viszlai Tibor, Marek Horňák, vágó: ifj. Nagy Imre
Producer: Nagy Erzsébet

„AHONNAN ELINDULTAM…”  – Duncsák Attila-portré (30’)

Duncsák Attila kassai magyar festőművész a kárpátaljai Ungvárról települt át Csehszlovákiába. Művészete kiteljesedését részben annak köszönheti, hogy az anyaországgal állandó kapcsolatot tart. Eddig számos kiállítása volt Magyarországon. 2013. augusztus 6-án kiemelkedő művészeti tevékenysége elismeréseként Áder János köztársasági elnöktől megkapta a Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést. A Bódva-völgyi Stúdió által készített filmben megismerhetjük a művész viszontagságos életútját, hétköznapjait és munkásságát. 

Rendező: T. Nagy Imre
Operatőr: Nagy István, forgatókönyvíró: T. Nagy Imre, zeneszerző: Viszlai Tibor, Marek Horňák, vágó: ifj. Nagy Imre
Producer: Nagy Erzsébet