1848-as emlékünnepségek (frissítve)

2014. március 14., péntek

14.00 – Nyárasd: versmondó gála és koszorúzás a Petőfi szobornál; 16 órától műsor a művelődési házban
15.00 – Nagyudvarnok: koszorúzás a temetőben, majd kultúrműsor a községháza konferenciatermében
16.30 – Diósförgepatony: emlékünnepség a kultúrházban
17.30 – Balony: koszorúzás a kopjafánál
17.30 – Nyékvárkony: mise a templomban, 18.00 órakor koszorúzás a községi hivatal előtti téren, majd műsor a művelődési házban
19.00 – Dunaszerdahely: Másik Lehel-Vizeli Csaba: Klapka című kétfelvonásos rockmusiceljét mutatják be, előtte ünnepi beszédet mond: Berényi József, az MKP elnöke
14.00 – Hetény: a Tarczy Lajos emlékműnél tartanak koszorúzást, majd 15.00-tól a községi hivatal épületében kerül sor az ünnepi megemlékezésre, díszvendég Csáky Pál, az MKP EP-listavezetője. 17.00-tól ünnepi kiállításmegnyitót rendeznek, a tárlat Nagy János László faszobrász alkotásait mutatja be.
16.30 – Csicsó: Koszorúzás a Magyarnak maradni emlékparkban, ahol köszöntőt mond Földes Csaba, Csicsó polgármestere. Ezt követően Kara Ákos, Győr-Moson-Sopron megye tanácsának alelnöke, magyar országgyűlési képvielő tart ünnepi beszédet, majd Elek József, a Selye János Gimnázium történelemtanára az 1848-49-es forradalom és szabadságharc eseményeit ismerteti. Az ünnepi megemlékezésen műsort ad “Áldassék a neved, forradalom!” címmel a csicsói Gáspár Sámuel Óvoda és Alapiskola Nagy Edit tanárnő vezetésével, valamint fellép a csicsói Grandioso zenekar.
17.00 – Búcs: a faluház parkjában ünnepi beszédet mond Valkyné Gúthy Éva neszmélyi református lelkész, az ezt követő kultúrműsorban fellépnek a búcsi óvodások, a Búcsért Szülőföldünkért Alap kulturális csoportja és a búcsi Éneklőcsoport tagjai. A község vendégei lesznek a neszmélyi “Irodalmi Szieszta” tagjai. A megemlékezés Petőfi szobrának megkoszorúzásával és a himnusz eléneklésével zárul.
19.00 – ÉrsekújvárÜnnepi est az 1848-as forradalom tiszteletére, Kultúrház, Fő tér
16.00 – Tornalja: Istentisztelet a református templomban, 17.00 – koszorúzás a Zoltán-kúria udvarán

2014. március 15., szombat
14.00 – Somorja: koszorúzás a Pipagyújtó emlékhelyen nyugvó honvédek sírjánál. Ünnepi szónok Bárdos Gábor polgármester. Közreműködnek a tejfalusi és a somorjai alapiskolák diákjai. 15 órától Ünnepi műsor a Városi Művelődési Központban „Dalok, táncok, gondolatok rólunk, magyarokról” címmel, majd ünnepi műsor a VMK-ban. 
16.00 – Alistál: koszorúzás, majd a református alapiskola műsora

16.00 – Gelle: megemlékezés a Turul emlékműnél, ünnepi beszédet mond Kovács László tanár úr, ünnepi műsor az Alfa zenekar jóvoltából
16.00 – Dunaszerdahely: koszorúzási ünnepség az 1848/49-es emlékműnél. 17.30-tól a VMK színháztermében Ex Libris-díjakat adnak át. 
– Boráros Imre színművész
– Balázs F. Attila költő, könyvkiadó
– a Kicsi Hang együttes
– a Dunaszerdahelyi Városi Művelődési Központ
– Hecht Anna, a somorjai Híd vegyeskar vezetője és
– Brogyányi Mihály pozsonyi helytörténész.
15.00 – Ekel: a helyi Csemadok és az MKP szervezésében az 1848/49-as emlékműnél Fehér István, szlovák állampolgárságától megfosztott gimnáziumi tanár mond ünnepi beszédet, majd a kultúrházban folytatódik a műsor. Közreműködnek: a komáromi Feszty Árpád Néptánccsoport, az ekeli Bazsarózsa Énekkar, Kiss Lajos, a Csemadok helyi alapszervezetének tiszteletbeli elnöke, valamint az ekeli Hetényi János Magyar Tannyelvű Óvoda és Alapiskola diákjai. 
15.00 – Dunamocs: a református templomklertben felállított kopjafánál tartanak megemlékezést, ünnepi beszédet mond Banai Tóth Pál, dunamocsi polgármester és Farkas Iván, az MKP nyitra megyei képviselője. A megemlékezés a község kultúrházában folytatódik, ahol fellép a kocsi Aranykocsi táncegyüttes, a muzslai Dallos népdalkör, a dunamocsi Vadvirág hagyományőrző csoport, valamint a helyi alapiskola tanulói.
16.00 – Bátorkeszi: a 48-as emlékműnél tartanak ünnepi megemlékezést, ezt megelőzően március 14-én pénteken rendeznek ünnepi műsort a település közép- és alapiskolás diákjainak, majd március 16-án, vasárnap a református templomban, az istentiszteletet követően kerül sor zenés műsorra Czinke Zsolt és Czinkéné Szabó Tímea lelkipásztor vezetésével.
16.00 – Gúta: Koszorúzási ünnepség a Szent Rozália Parkban, a kápolna falán elhelyezett emléktáblánál (közreműködik Hajkó Hajnalka, GUT BAND zenekar, a keszthelyi Vajda János Gimnázium diákjai), majd 17:00-tól zenés irodalmi emlékműsor a Városi Művelődési Központban (közreműködnek a gútai alap- és középiskolák növendékei).
16.00 – Komárom: ünnepi térzene a Kultúrpalota épülete előtt az oroszlányi Bakfark Bálint Művészetoktatási Intézmény ifjúsági fúvósai és az oroszlányi Városi Énekkar előadásában. 
16:30-tól a Jókai szobornál Petheő Attila a Csemadok Komáromi Területi Választmány elnöke mond köszöntőt, majd Szász Jenő a Nemzetstratégiai Intézet igazgatója mond ünnepi beszédet. Közreműködik a dunaradványi Búzavirág Hagyományőrző Népdalkör és Sándor Lajos. 
A megemlékezés 17:00-tól a Klapka György téren folytatódik, ahol ünnepi köszöntőt Stubendek László, a Csemadok Komáromi Városi Szervezetének elnöke, ünnepi beszédet Gál László református lelkész mond. Az ünnepségen közreműködik Concordia Vegyeskar, vezényel: Stubendek István. Az emlékezést koszorúzás zárja.
15.00 – Rimaszombat – csendes főhajtás a Petőfi-háznál; 16.00 – koszorúzás Petőfi Sándor köztéri szobránál a Tompa Mihály téren

2014. március 16., vasárnap

08.45 – Éberhard: megemlékezés Petőcz György emlékművénél a temetőben
14.00 – Pozsony: a Medikus-kertben, az ünnepi beszédet Hermann Róbert, budapesti történész mondja. 
16.00 – Szenc: a temetőben, Kisfaludy-síroknál koszorúzás, 17.00 órától Hermann Róbert, budapesti történész tart előadást a VMK-ban.
15.00 – Bős: koszorúzás
15.00 – Kisudvarnok: megemlékezés a kultúrház előtti téren
15.00 – Lég: megemlékezés a kultúrházban
15.00 – Mad: megemlékezés a temetőben
15.00 – Nemeshodos: a hodosi kultúrházban, a helyi amatőr csoportok szereplésével
15.00 – Sárosfa – a sárosfai temetőben található Bittó síremléknél
17.00 – Csilizradvány: megemlékezés a kultúrház előtti téren.
10.00 – Martos: megemlékezés a református templomban, majd a Millenniumi emlékműnél Petheő Attila, a Csemadok járási elnöke mond ünnepi beszédet.
11.00 – Vágfüzes: az ünnepi megemlékezést a település templomában rendezik, majd a 1848-as kopjafánál a Csemadok helyi elnöke mond beszédet.
14.00 – Izsa: ünnepi megemlékezés a Milleniumi emlékműnél, ünnepi beszédet mond Domin István polgármester, az MKP EP-listájának negyedik helyezettje. 15 órakor az ünnepség a Kelemantia Római Kori és Néprajzi Múzeumban folytatódik, ahol Nagy Csaba, az oroszlányi Rákóczi Szövetség elnöke nyitja meg az 1848-49-es forradalom és szabadságharc jeles személyiségeit és eseményeit bemutató kiállítást.
15.00 – Perbete: ünnepi megemlékezés, kopjafa megkoszorúzása a kultúrház udvarán, emlékműsor a Csemadok szervezésében a kultúrház nagytermében. Az ünnepi megemlékezés a kultúrház melletti kopjafánál kezdődik, majd az ünnepi műsor a Csemadok szervezésében a kultúrházban folytatódik.
15.00 – Ógyalla: a városban a Jókai szobornál tartanak megemlékezést
11.00 – Nagybalog: istentisztelet a református templomban; 12.00 – koszorúzás a templomkertben a kopjafánál; 13.00 – megemlékezés Szepesházy Kálmán sírjánál
14.00 – Uzapanyit: koszorúzás az 1848/49-es kopjafánál a temetőben
Részletes információkért keresse fel a felvidek.ma oldalt.