Hetedik alkalommal adták át a Lux Díjat

Az Európai Parlament 2007-ben alapította a Lux Díjat az európai filmművészet támogatására és a mozifilm-forgalmazás elősegítésére. A jelölt filmeket 28 országban 24 nyelven mutatták be ebben az évben.

Belga film lett az idei év nyertese

Kedden adták át az Európai Parlament plenáris ülésén a Lux Díjat, melyet idén a „The Broken Circle Breakdown” című belga film nyert. Bagó Zoltán, a Kulturális és Oktatási Bizottság tagja a díjátadás alkalmával gratulált Pohárnok Gergely operatőr munkájához, akinek közreműködésével készült a „Miele” című olasz–francia koprodukció, mely a második helyen végzett.

A Lux-díj döntőjébe idén Felix van Groeningen filmje a „The Broken Circle Breakdown” (Belgium), Clio Barnard filmje a „The Selfish Giant” (Egyesült Királyság) és Valeria Golino „Miele” (olasz–francia) című filmje került.

Az európai parlamenti képviselők szavazata alapján a 2013-as év nyertese Felix van Groeningen filmje a „The Broken Circle Breakdown” lett, melynek rendezője az Európai Parlament plenáris ülésén átvette a díjat. A nyertes film Elise és Didier szerelmi történetéről szól, akiknek, később mint szülőknek együtt kell megküzdeniük rákban szenvedő hatéves lányuk betegségével.