A csehországi egyetemi hungarológia 160 éve

1854. évi hirdetmeny

2013. november 26-án lesz 160 éve, hogy Ferenc József császár jóváhagyta  „a prágai egyetemen egy magyar nyelvtanítási tanszék felállítását“. 1854 őszén jelent meg először a magyar nyelv a prágai – és egyben a csehországi – egyetemi oktatásban. Ezzel kezdetét vette a hungarológia csehországi művelése.

Így a bécsi egyetem után a prágai lett a második olyan egyetem, ahol a történelmi Magyarország határain kívül oktatták a magyar nyelvet.

Az első magyar tanszék 1860-ban ugyan megszűnt, de 1883 őszétől a magyar nyelv oktatása újraindult egyetemünkön. Az azóta eltelt kerek 130 év alatt – a második világháborút és az azt követő három évet kivéve – megszakítás nélkül, napjainkban is folytatódik az oktatás.

E jelentős évfordulót a prágai Károly Egyetem Bölcsészettudományi Kar Közép-európai Tanulmányok Tanszéke egy konferencia és egy kiállítás szervezésével, valamint az évfordulóra írt tanulmányokat tartalmazó kötet kiadásával ünnepli meg. Emellett sor kerül további megemlékezésekre is.

A magyar nyelv és a magyar irodalom oktatásának történetéről a prágai egyetemen röviden itt olvashatnak. (A prágai Károly Egyetem Közép-Európai Tanulmányok Tanszékének honlapja)