Alice Munro az idei irodalmi Nobel-díjas

Alice MunroAmint arról már hírt kaptunk, a kanadai Alice Munro kapta az idei irodalmi Nobel-díjatA szerző nem tudott részt venni a díjátadáson, így üzenetet hagytak az üzenetrögzítőjén. Nem sokkal azután, hogy lánya meghallotta a hírt, felhívta: „Anya, te nyertél!”

Az író sokkot kapott, hiszen Ontarióban hajnali  4 volt. Nem sokkal azután interjút készített vele a CBC, és megkérdezték tőle: tudja-e, hogy ő a tizenharmadik nő, aki elnyerte a Nobel-díjat, mire hitetlenkedve válaszolta: „Ez lehetséges? Hihetetlen, hogy eddig csak tizenhárom nő kapta meg az elismerést! Nem is tudtam, hogy a döntőbe kerültem, meg vagyok döbbenve.”
Munro egyébként az első kanadai Nobel-díjas.
Mercedes Monmany irodalomkritikus  Csehovhoz hasonlítja, korunk egyik legjobb írójának tartja. „Alice Munro tehetsége lecsapódik történeteinek ragyogó egyediségében, a narratív jelleg a szavak tisztaságából építkezik, a huszadik század hatalmas magányáról ír.”
Alice Munro 1931-ben született a Wingham városban (Ontario), diplomát a Western Ontario Egyetemen szerzett. Tizenkét novelláskötete és két regénye jelent meg. Legújabb novelláskötete a Drága élet (Lumen).
Számos díj és elismerés birtokosa, elnyerte többek között az Egyesült Államok Országos Könyvkritikusi Körének díját és a rangos Giller Prize-t is. 2009-ben megkapta a Man Booker Nemzetközi Díjat, olyan jelölteket megelőzve, mint Ljudmila Ulickaja vagy Mario Vargas Llosa. 
A Nobel-díj nyolcmillió svéd koronával jár (922.000.- € ). (fa)