Weöres Sándor születésének 100. évfordulójára emlékező kiállítás

Az Országos Széchényi Könyvtár Weöres Sándor születésének 100. évfordulójára emlékező kiállítása (2013. szeptember 17– november 17.) ILLÉS ÁRPÁD és WEÖRES SÁNDOR  barátságát, alkotói kapcsolatát mutatja be.

A Corvina termekben látható tárlat a két garabonciás barát munkáin keresztül idézi meg kettejük titokzatos teremtő játékát. Illés Árpád Weöres Sándor munkáihoz készült metszetei, mindkettőjük rajzai, a közönség előtt még soha nem szerepelt, fantasztikus „kék könyv” (Weöres saját kezű gyerekverseivel), és a nagyközönség előtt még szintén soha nem szerepelt számos Weöres-kézirat, rajz, az izgalmas dedikációval útjukra bocsátott kötetek, a ritkán látható Illés Árpád-festmények és metszetek gazdag kollekciója került egy térbe, föltárva és értelmezve a két életmű metszéspontjait.

A fotóról:

A megpihenő Weöres Sándor

Weöres Sándor (1913-1989) szombathelyi születésű költő, író és műfordító szobra 2007 tavasza óta köszönti a járókelőket a Megyei Művelődési és Ifjúsági Központ és a főiskola közötti sétányon.  A szobor és a szoborral szemközti jelzőtábla kompozíció Veres Gábor szobrászművészalkotása, aki a költőt már idősebb korában padon ülve macskát simogatva formálta meg. A szobor padjának támlájában a következő sorok lettek vésve:

 „Ez a város születésem helye….
ma a Perint habjával van tele,
úszik a híd, düledez a partfal,
ó bár oltalmazná ezer angyal.”
 
1965-ben a nagy szombathelyi árvíz idején ezekkel a sorokkal dedikálta kötetét egy barátjának az író, és a jelenben ezen idézet mellett üldögél nyugalomban és a kedvenc macskáját simogatva. Az író szobrával szemben áll egy mesevilágot idéző útjelző tábla, amely Weöres Sándor rajza nyomán készült el.

A szoborkompozíció nem véletlenül került a MMIK közelébe, hiszen főleg az ifjúságnak szól és a Perint-patak is a közelben csordogál. Ha arra jár pihenjen meg és simogassa meg a macskát ön is!