Salvatore Quasimodo-emlékdíj, költőverseny és kiállítások

2013. augusztus 29.A Balatonfüreden 2013. szeptember 6-8. között, XXI. alkalommal megrendezésre kerülő Salvatore Quasimodo Nemzetközi Költőverseny és Díjkiosztó Gála keretében idén is lehetőség nyílik a költő 1961-ben tett szimbolikus gesztusát felidézni, amikor egy fát ültetett e szép balatoni város parkjába.

A megemlékezés alkalmából a budapesti Olasz Kultúrintézet és Balatonfüred Önkormányzata két kiállítást szervez, melyek Salvatore Quasimodo korabeli kulturális és művészi környezetének szélesebb körű megismerését szolgálják.  

Az első kiállítás címe Magyarország és Piero Gauli – 1916-2012, és 21 Gauli által festett akvarellt vonultat fel, melyeket a művész egy 1974-ben magyar földön tett látogatása idején alkotott.

A második A jegyesek címet viseli, és Aligi Sassu 30 litográfiából álló gyűjteményét mutatja be, amely az olasz Ottocento legjelentősebb irodalmi alkotását jeleníti meg saját, erőteljes, művészi érzékenységén átszűrve.   

A rendezvény jól példázza a nemzetközi keretek között megvalósított munka sikerességét, és az intenzív együttműködést a Quasimodo-költészet világszerte jelen lévő, számos művelője között.