Két új kiállítás nyílik a Füleki Vármúzeumban

A mi várunk, a mi büszkeségünk
A füleki vár ábrázolásai
A füleki vár mindig is a régió és a város reprezentatív objektuma volt. Sok ábrázolásnak szolgált témául a 16. századtól máig. A kiállításon a füleki vár különböző ábrázolásai tekinthetők meg történelmi metszetek, olajfestmények, pásztoreszközök, füleki zománctermékek, ajándéktárgyak, publikációillusztrációk és 20. századi giccsek formájában.
A kiállítás 2013. szeptember 20-án nyílik 16:00 órától, és 2013. november 15-ig tekinthető meg.

Liliomos évszázad
A szlovákiai magyar cserkészet története kialakulásától napjainkig 1913–2013

A szlovákiai magyar cserkészet gazdag története kevésbé ismert régiónkban. Jelen vándorkiállítás bemutatja a szervezet aktivitásait és a cserkészeszmeiséget. Egy világ nyílik meg előttünk, melyben a cserkészet képviselői közösségünk ifjúsága nevelésén munkálkodik.
A kiállításon megismerhetjük a mozgalom értékeit, megalapításának körülményeit és működésének első éveit a világ különböző pontjain. A látogatók érdekes információkkal bővíthetik ismereteiket a szlovákiai magyar és szlovák cserkészet megalakulásával, a két világháború közti időszak magyar cserkészetének működésével, a kommunizmus időszakával – mikor tiltva volt, de annak ellenére titkos szervezetként tevékenykedett –, és a szlovákiai magyar cserkészcsapatok rendszerváltás utáni újraszerveződésével kapcsolatban.
A kiállításon látható tárgyak és dokumentumok több gyűjteményből származnak (a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség, a komáromi Kuckó PT, a Szlovákiai Magyar Cserkészek Cserkészgyűjteménye).
A kiállítás 2013. szeptember 20-án 16:00 órakor nyílik, és 2013. november 15-ig lesz megtekinthető.
A megnyitó kísérőprogramja a Kicsi Hang zenekar koncertje lesz.

Szervezők: Füleki Vármúzeum, Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség, Kuckó Polgári Társulás, 47. sz. Koháry István Cserkészcsapat