Ma megjelent a neten a bezárásra javasolt kisiskolák névjegyzéke

A bezárásra javasolt kisiskolák névjegyzéke:

Zoznam škôl, ktorých existencia je ohrozená:

  1. Baka
  2. Bátovce
  3. Belá-Dulice
  4. Benkovce
  5. Brehy
  6. Buzitka
  7. Bzenov
  8. Bzince pod Javorinou
  9. Cerovo
  10. Cigeľ
  11. Čakajovce
  12. Čáry
  13. Čavoj
  14. Čereňany
  15. Dedinka
  16. Diakovce
  17. Dolná Poruba
  18. Dolné Obdokovce
  19. Dolné Orešany
  20. Dolné Plachtince
  21. Dolné Zelenice
  22. Fačkov
  23. Hlboké
  24. Hodruša-Hámre
  25. Holiša
  26. Horná Potôň
  27. Horná Streda
  28. Horná Ves
  29. Horné Lefantovce
  30. Horný Bar 
  31. Horný Hričov
  32. Hradište pod Vrátnom
  33. Hronské Kľačany
  34. Hronský Beňadik
  35. Chmeľnica
  36. Chmeľová
  37. Iža
  38. Jakubov
  39. Janova Lehota
  40. Jastrabá
  41. Jedľové Kostoľany
  42. Jelšovce
  43. Kátlovce
  44. Kľačany
  45. Kolta
  46. Konská
  47. Koprivnica
  48. Korytárky
  49. Kostolné
  50. Košická Polianka
  51. Kuraľany
  52. Lazy pod Makytou
  53. Liešťany
  54. Lipová
  55. Litmanová
  56. Lom nad Rimavicou
  57. Lomné
  58. Lovce
  59. Lubina
  60. Lutiše
  61. Lužianky
  62. Malá Lehota
  63. Malé Chyndice
  64. Malý Lipník
  65. Martin nad Žitavou
  66. Košice, Starozagorská 8 (Súkromná ZŠ)
  67. Nitrica
  68. Nová Bošáca
  69. Nová Ves nad Žitavou
  70. Obyce
  71. Oľšov
  72. Ostratice
  73. Partizánska Ľupča
  74. Pavlice
  75. Petrovce nad Laborcom
  76. Plášťovce
  77. Plavé Vozokany
  78. Plavecký Peter 
  79. Plavecký Štvrtok
  80. Pobedim
  81. Podhradie
  82. Pohranice
  83. Povina
  84. Pozba
  85. Pribylina
  86. Radôstka
  87. Rastislavice
  88. Ráztočno
  89. Reformovaný kresťanský cirkevný zbor 
  90. Remetské Hámre
  91. Rimavská Sobota, Daxnerova 42 (Evanjelická ZŠ Zlatice Oravcovej)
  92. Rohovce
  93. Rúbaň
  94. Rudinská
  95. Rudník
  96. Rumanová
  97. Ružomberok, Mostová 4 (Súkromná ZŠ s MŠ Jánoš)
  98. Skačany
  99. Sklené
  100. Slatina nad Bebravou
  101. Slatinské Lazy
  102. Slovenské Pravno
  103. Stakčínska Roztoka
  104. Staré Hory
  105. Šalgovce
  106. Šišov
  107. Tekovské Nemce
  108. Turcovce
  109. Tvrdomestice
  110. Vaďovce
  111. Veľaty
  112. Veľká Lehota

Kapcsolódó CIKK.

Híd: Ne zárják be az igazgatók az iskolákat! (2013. július 31., www.most-hid.sk)

A Híd felszólítja a polgármestereket és iskolaigazgatókat, hogy ne higgyenek az oktatásügyi tárca riogatásának, ugyanis az érvényben lévő törvény alapján nem kell leépíteni azokat az alapiskolákat, melyek alacsony diáklétszámmal működnek.

„A minisztérium nyomást próbál gyakorolni az iskolákra és a fenntartókra, hogy a kis diáklétszámmal működő iskolákat szüntessék meg, vagy osztályösszevonáshoz, tagozatleépítéshez folyamodjanak. Ennek azonban nincs semmiféle jogi alapja. A törvénymódosítás meg nincs elfogadva, tehát  a 2013–2014-es iskolaévre még ugyanaz a törvény vonatkozik, mint az ideire“ – figyelmeztet Ožvald Erzsébet, a Híd oktatásügyi szakembere. 

Az oktatásügyi minisztérium azzal próbálja megfélemlíteni a támogatásért folyamodó alapiskolákat, hogy nem kapnak anyagi hozzájárulást, amennyiben nem teljesítik a minisztérium feltételeit. A Híd figyelmezteti az iskolaigazgatókat és fenntartókat, hogy a minisztérium csak riogat, jogi háttere nincs a fenyegetésnek, ezért ne zárják be az iskolákat! 

„Az iskolák fenntartása most fejpénzen alapszik, a hiányzó pénzt a községek, városok biztosítják be saját költségvetésükből. Szerintem nem lesz ez másként az osztály/normatív rendszer esetében sem. Ne könnyítsük meg az oktatásügyi minisztérium dolgát azzal, hogy még csak a tárcaközi egyeztetésen lévő törvénymódosítás és a minisztérium fenyegetése hatására bezárjuk az alapiskolákat” – hangsúlyozza Ožvald Erzsébet, Pozsonypüspöki polgármestere. 

 
2013. augusztus 1. Érsek Árpád, a Híd parlamenti képviselője és a parlament oktatásügyi bizottságának tagja interpellációban kér tájékoztatást Dušan Čaplovič oktatásügyi minisztertől az oktatásügyi törvény módosítása kapcsán, amely meghatározná a diákok minimális létszámát az osztályokban. A képviselő közelebbi információkat kér továbbá a minisztérium és az iskolák fenntartói között zajló tárgyalásokról is.
 

Érsek Árpád szerdán nyújtotta be az oktatásügyi miniszterhez intézett kérdését. Interpellációjában hangot ad azon meggyőződésének, hogy a diákok minimális létszámának növelése az osztályokban, illetve az osztályok számának csökkentése a minisztérium állításával ellentétben nem hatékony megoldás. A képviselő szerint a törvénymódosítás negatív hatással lesz az iskolák fenntartóinak költségvetésére, csökkenni fog a tanárok száma, tehát sokan munkanélkülivé válnak közülük. Érsek figyelmeztet továbbá arra is, hogy ha a diákoknak naponta ingázniuk kell a lakóhelyük és egy másik településen lévő iskola között, az anyagi terhet jelent majd a családoknak. 
 
„A minisztérium javaslata nyilvánvalóan a szlovák tanítási nyelvű iskolákat akarja előtérbe helyezni a kisebbségi nyelven is oktató iskolák kárára. Ez azonban az állam kisebbségpolitikában elért standardjának csökkenéséhez vezet.  Elfogadhatatlannak tartom, hogy a minisztérium az oktatásügyi törvényt használja fel a kisebbségek elleni alattomos támadásra,” – hangsúlyozza Érsek.

 
**************************************************************************

Szigeti László, az MKP OT elnöke, 2013. augusztus 2.; www.mkp.sk):

„(…) Néhány javaslat, amely megoldást nyújthat a kialakult helyzet kezelésére.
(…)
–    mindenki arról beszél, hogy mennyire drágák a kis, alsó tagozatos iskolák, ugyanúgy az alacsony létszámú teljes felépítésű iskolák. Azt viszont mindenki elhallgatja, hogy a városok nagy létszámú iskolái a normatív rendszerben viszonylag jól el vannak, főleg, ha az osztályok tanulói átlaga magas. Nem beszélve arról, hogy az utóbbi évek folyamán iskolák százai lettek felújítva EU-s támogatásokból, hőszigetelés, állagmegőrzés, energiatakarékossági szempontokból, melyek akár 20-25%-os rezsi megtakarítást jelenthetnek. Ha az iskolának 200-nál kevesebb tanulója volt, még csak nem is pályázhatott, azaz a kisiskolák mindegyike hátrányos helyzetbe került a nagyokkal szemben. Vajon mi lenne, ha azt a 20%-ot adnánk oda a kisiskoláknak? Biztos vagyok benne, hogy a nagy iskola energiaszükségletének 20%-a nagyot lökne a mi kisiskoláinkon is.
–    nem vagyok az iskolahálózat racionalizációja ellen. Egyet azonban nem szabad, a fűnyíró elv használatát ki kell zárni. Minden iskolát egyedi elbírálás alá kell vetni. Például érthetetlen számomra, hogy mi a baja a minisztériumnak a 27 tanulóval működő alsóbodoki magyar tannyelvű alsó tagozatos alapiskolával, ahol 2-2 évfolyam összevonásával, még Čaplvovič 12 tanulós minimális létszáma is teljesül. Az én olvasatomban ez egy életképes alsó tagozatos alapiskola, amelyen a normatív rendszer reformja, azaz a normatíva emelése az általam javasolt forrásokból megoldja a problémát. Az igazi gond azokkal a „kis iskolákkal” van, ahol a létszám 10 alá csökken, s valóban kérdésessé válik a finanszírozásuk. Racionalizáljunk viszont ott, ahol például egymással majdnem összenőtt települések (néhány 100 méter választja el őket egymástól) működtetnek mindkét településen iskolát, esetenként akár szlovák és magyar tannyelvűt is. Viszont ne nyúljunk az ipolyvarbói magyar tannyelvű iskolákhoz hasonló intézményekhez, még ha méregdrágák is, hisz a legközelebbi magyar alapiskola legalább 40 km-re van.

Az élet hozta változásokra a közoktatásban is reagálni kell. Az oktatási minisztérium legésszerűbb reakciója az iskolák finanszírozásával kapcsolatban az lenne, ha alaposan módosítaná a normatív finanszírozás rendszerét. A magyar iskolák számára végzetes Čaplovič-féle osztályfinanszírozási rendszert vissza kell utasítani, el kell vetni.”