Ma megjelent a neten a bezárásra javasolt kisiskolák névjegyzéke

A bezárásra javasolt kisiskolák névjegyzéke:

Zoznam škôl, ktorých existencia je ohrozená:

 1. Baka
 2. Bátovce
 3. Belá-Dulice
 4. Benkovce
 5. Brehy
 6. Buzitka
 7. Bzenov
 8. Bzince pod Javorinou
 9. Cerovo
 10. Cigeľ
 11. Čakajovce
 12. Čáry
 13. Čavoj
 14. Čereňany
 15. Dedinka
 16. Diakovce
 17. Dolná Poruba
 18. Dolné Obdokovce
 19. Dolné Orešany
 20. Dolné Plachtince
 21. Dolné Zelenice
 22. Fačkov
 23. Hlboké
 24. Hodruša-Hámre
 25. Holiša
 26. Horná Potôň
 27. Horná Streda
 28. Horná Ves
 29. Horné Lefantovce
 30. Horný Bar 
 31. Horný Hričov
 32. Hradište pod Vrátnom
 33. Hronské Kľačany
 34. Hronský Beňadik
 35. Chmeľnica
 36. Chmeľová
 37. Iža
 38. Jakubov
 39. Janova Lehota
 40. Jastrabá
 41. Jedľové Kostoľany
 42. Jelšovce
 43. Kátlovce
 44. Kľačany
 45. Kolta
 46. Konská
 47. Koprivnica
 48. Korytárky
 49. Kostolné
 50. Košická Polianka
 51. Kuraľany
 52. Lazy pod Makytou
 53. Liešťany
 54. Lipová
 55. Litmanová
 56. Lom nad Rimavicou
 57. Lomné
 58. Lovce
 59. Lubina
 60. Lutiše
 61. Lužianky
 62. Malá Lehota
 63. Malé Chyndice
 64. Malý Lipník
 65. Martin nad Žitavou
 66. Košice, Starozagorská 8 (Súkromná ZŠ)
 67. Nitrica
 68. Nová Bošáca
 69. Nová Ves nad Žitavou
 70. Obyce
 71. Oľšov
 72. Ostratice
 73. Partizánska Ľupča
 74. Pavlice
 75. Petrovce nad Laborcom
 76. Plášťovce
 77. Plavé Vozokany
 78. Plavecký Peter 
 79. Plavecký Štvrtok
 80. Pobedim
 81. Podhradie
 82. Pohranice
 83. Povina
 84. Pozba
 85. Pribylina
 86. Radôstka
 87. Rastislavice
 88. Ráztočno
 89. Reformovaný kresťanský cirkevný zbor 
 90. Remetské Hámre
 91. Rimavská Sobota, Daxnerova 42 (Evanjelická ZŠ Zlatice Oravcovej)
 92. Rohovce
 93. Rúbaň
 94. Rudinská
 95. Rudník
 96. Rumanová
 97. Ružomberok, Mostová 4 (Súkromná ZŠ s MŠ Jánoš)
 98. Skačany
 99. Sklené
 100. Slatina nad Bebravou
 101. Slatinské Lazy
 102. Slovenské Pravno
 103. Stakčínska Roztoka
 104. Staré Hory
 105. Šalgovce
 106. Šišov
 107. Tekovské Nemce
 108. Turcovce
 109. Tvrdomestice
 110. Vaďovce
 111. Veľaty
 112. Veľká Lehota

Kapcsolódó CIKK.

Híd: Ne zárják be az igazgatók az iskolákat! (2013. július 31., www.most-hid.sk)

A Híd felszólítja a polgármestereket és iskolaigazgatókat, hogy ne higgyenek az oktatásügyi tárca riogatásának, ugyanis az érvényben lévő törvény alapján nem kell leépíteni azokat az alapiskolákat, melyek alacsony diáklétszámmal működnek.

„A minisztérium nyomást próbál gyakorolni az iskolákra és a fenntartókra, hogy a kis diáklétszámmal működő iskolákat szüntessék meg, vagy osztályösszevonáshoz, tagozatleépítéshez folyamodjanak. Ennek azonban nincs semmiféle jogi alapja. A törvénymódosítás meg nincs elfogadva, tehát  a 2013–2014-es iskolaévre még ugyanaz a törvény vonatkozik, mint az ideire“ – figyelmeztet Ožvald Erzsébet, a Híd oktatásügyi szakembere. 

Az oktatásügyi minisztérium azzal próbálja megfélemlíteni a támogatásért folyamodó alapiskolákat, hogy nem kapnak anyagi hozzájárulást, amennyiben nem teljesítik a minisztérium feltételeit. A Híd figyelmezteti az iskolaigazgatókat és fenntartókat, hogy a minisztérium csak riogat, jogi háttere nincs a fenyegetésnek, ezért ne zárják be az iskolákat! 

„Az iskolák fenntartása most fejpénzen alapszik, a hiányzó pénzt a községek, városok biztosítják be saját költségvetésükből. Szerintem nem lesz ez másként az osztály/normatív rendszer esetében sem. Ne könnyítsük meg az oktatásügyi minisztérium dolgát azzal, hogy még csak a tárcaközi egyeztetésen lévő törvénymódosítás és a minisztérium fenyegetése hatására bezárjuk az alapiskolákat” – hangsúlyozza Ožvald Erzsébet, Pozsonypüspöki polgármestere. 

 
2013. augusztus 1. Érsek Árpád, a Híd parlamenti képviselője és a parlament oktatásügyi bizottságának tagja interpellációban kér tájékoztatást Dušan Čaplovič oktatásügyi minisztertől az oktatásügyi törvény módosítása kapcsán, amely meghatározná a diákok minimális létszámát az osztályokban. A képviselő közelebbi információkat kér továbbá a minisztérium és az iskolák fenntartói között zajló tárgyalásokról is.
 

Érsek Árpád szerdán nyújtotta be az oktatásügyi miniszterhez intézett kérdését. Interpellációjában hangot ad azon meggyőződésének, hogy a diákok minimális létszámának növelése az osztályokban, illetve az osztályok számának csökkentése a minisztérium állításával ellentétben nem hatékony megoldás. A képviselő szerint a törvénymódosítás negatív hatással lesz az iskolák fenntartóinak költségvetésére, csökkenni fog a tanárok száma, tehát sokan munkanélkülivé válnak közülük. Érsek figyelmeztet továbbá arra is, hogy ha a diákoknak naponta ingázniuk kell a lakóhelyük és egy másik településen lévő iskola között, az anyagi terhet jelent majd a családoknak. 
 
„A minisztérium javaslata nyilvánvalóan a szlovák tanítási nyelvű iskolákat akarja előtérbe helyezni a kisebbségi nyelven is oktató iskolák kárára. Ez azonban az állam kisebbségpolitikában elért standardjának csökkenéséhez vezet.  Elfogadhatatlannak tartom, hogy a minisztérium az oktatásügyi törvényt használja fel a kisebbségek elleni alattomos támadásra,” – hangsúlyozza Érsek.

 
**************************************************************************

Szigeti László, az MKP OT elnöke, 2013. augusztus 2.; www.mkp.sk):

„(…) Néhány javaslat, amely megoldást nyújthat a kialakult helyzet kezelésére.
(…)
–    mindenki arról beszél, hogy mennyire drágák a kis, alsó tagozatos iskolák, ugyanúgy az alacsony létszámú teljes felépítésű iskolák. Azt viszont mindenki elhallgatja, hogy a városok nagy létszámú iskolái a normatív rendszerben viszonylag jól el vannak, főleg, ha az osztályok tanulói átlaga magas. Nem beszélve arról, hogy az utóbbi évek folyamán iskolák százai lettek felújítva EU-s támogatásokból, hőszigetelés, állagmegőrzés, energiatakarékossági szempontokból, melyek akár 20-25%-os rezsi megtakarítást jelenthetnek. Ha az iskolának 200-nál kevesebb tanulója volt, még csak nem is pályázhatott, azaz a kisiskolák mindegyike hátrányos helyzetbe került a nagyokkal szemben. Vajon mi lenne, ha azt a 20%-ot adnánk oda a kisiskoláknak? Biztos vagyok benne, hogy a nagy iskola energiaszükségletének 20%-a nagyot lökne a mi kisiskoláinkon is.
–    nem vagyok az iskolahálózat racionalizációja ellen. Egyet azonban nem szabad, a fűnyíró elv használatát ki kell zárni. Minden iskolát egyedi elbírálás alá kell vetni. Például érthetetlen számomra, hogy mi a baja a minisztériumnak a 27 tanulóval működő alsóbodoki magyar tannyelvű alsó tagozatos alapiskolával, ahol 2-2 évfolyam összevonásával, még Čaplvovič 12 tanulós minimális létszáma is teljesül. Az én olvasatomban ez egy életképes alsó tagozatos alapiskola, amelyen a normatív rendszer reformja, azaz a normatíva emelése az általam javasolt forrásokból megoldja a problémát. Az igazi gond azokkal a „kis iskolákkal” van, ahol a létszám 10 alá csökken, s valóban kérdésessé válik a finanszírozásuk. Racionalizáljunk viszont ott, ahol például egymással majdnem összenőtt települések (néhány 100 méter választja el őket egymástól) működtetnek mindkét településen iskolát, esetenként akár szlovák és magyar tannyelvűt is. Viszont ne nyúljunk az ipolyvarbói magyar tannyelvű iskolákhoz hasonló intézményekhez, még ha méregdrágák is, hisz a legközelebbi magyar alapiskola legalább 40 km-re van.

Az élet hozta változásokra a közoktatásban is reagálni kell. Az oktatási minisztérium legésszerűbb reakciója az iskolák finanszírozásával kapcsolatban az lenne, ha alaposan módosítaná a normatív finanszírozás rendszerét. A magyar iskolák számára végzetes Čaplovič-féle osztályfinanszírozási rendszert vissza kell utasítani, el kell vetni.”