Egy város átváltozásai a korabeli fényképek tanúvallomása szerint

Szeptember 9-éig tekinthető meg az a kiállítás, amelyet a mai kor szellemének megfelelően hoztak létre a gondolat megálmodói. Az Emeleti Galéria (Galéria na poschodí) elnevezésű kiállítóterem tulajdonosa egy régen dédelgetett álom megvalósításába fogott bele. Pozsonyt, a várost szereti. Szereti múltját, művészetét, épületeit.

galeria%20s%20vystavou%20ctb%20pre%20web%20img_3322A mai Pozsony mellett úgy érezte, jó lenne bemutatni az eltűnt utcákat, tereket, épületeket is. A háború utáni hatalmas rombolások, átépítések után a város arculata megváltozott. A régi és az új helyeket, helyszíneket egymás mellé állította fekete-fehér fotókon.

galeria%20s%20vystavou%20ctb%20pre%20web%20img_3333 Daniela Križanová művészettörténész, a galéria tulajdonosa nem a megszokott módon keresett munkatársakat. Az internetet böngészve akadt arra a fiatal lányra, aki a régi fotók alapján készítette a helyszínekről a mai felvételeket. A képekhez, a helyekhez, az épületekhez a régi időkre emlékezve a történeteket a Pozsonyi Kifli Polgári Társulás alelnöke Ján Vyhnánek írta, akit a galériatulajdonos szintén a városról szóló weboldalakat böngészve talált meg. A csapat természetesen sokkal nagyobb volt, a kiállításhoz készült háromnyelvű röplap hátoldalán fel is sorolja a kiállítás megálmodója a sok segítőkész munkatársat.

A város átváltozásai, az egymás mellé állított régi és mai helyszínek a látogatókban mély gondolatokat ébresztenek, kérdések merülnek fel, miértek, sajnálkozás, felháborodás, szomorúság, rácsodálkozás van a levegőben. A miértekre válaszok nincsenek, a képek magukért beszélnek.

dvojobraz%20pre%20web%20img_3314 Az eltűnt idők nyomában lépegethetünk képtől-képig, a mai valóságot elfogadva, a régit történelmi emlékeink közé rendezve. A kellemes környezetben naponta 14.00 – 18.00 óra között a Mihály utca 5. szám alatt nézhetjük meg, mi is volt itt régen? 

Bolemant Éva , www.pozsonyikifli.sk