Augusztus 8-án kezdődik az I. Gárdonyi Géza Irodalmi Fesztivál

Gárdonyi GézaA Gárdonyi-emlékév programjait színesíti a csütörtöktől vasárnapig tartó I. Gárdonyi Géza Irodalmi Fesztivál Egerben – mondta Berecz Mátyás, az egri Dobó István Vármúzeum megbízott igazgatója a programsorozatról tartott hétfői sajtótájékoztatón.

A szervezők célja az olvasás népszerűsítése, hogy kézzel foghatóvá tegyék a Gárdonyi-életmű legfontosabb üzeneteit: a hazafiságot, a helytállást, egymás tiszteletét.

Szalainé Király Júlia irodalomtörténész, Gárdonyi Géza hagyatékának gondozója elmondta: látványos programokkal szeretnék emlékezetessé tenni az emlékévet.

Csütörtöktől Egerben több helyszínen – a várban, a Gárdonyi múzeumban és a város több pontján – várják különböző programokkal az érdeklődőket.

Szalainé Király Júlia elmondta: délelőttönként gyerekprogramokat szerveztek, délutánonként és esténként felolvasásokat, koncerteket, gasztronómiai bemutatókat tartanak és kiállítások nyílnak. A fellépők között lesz mások mellett Dés László, az Ethnofil zenekar, valamint a Sebő és a Makám együttes is.

Szalainé Király Júlia szólt az Egri Csillagok – A Te történeted programjairól is, amelynek keretében az Érsekkertben és a várban megelevenedik Gárdonyi híres regényének egy-egy látványos jelenete. A fesztivál részeként tartják meg a magyarországi irodalmi emlékházak találkozóját is. (Litera.hu)