A XXII. Jókai Mór Nyári Egyetem Komáromban

A nyári egyetem ünnepélyes megnyitója július 8-án, hétfőn 13 órakor lesz a Selye János Egyetem dísztermében, amelyen Szabó István, a Dunamelléki Református Egyházkerület püspökének Változások és értékállandóság című előadása hangzik el. A hét folyamán hét szakcsoportban folyik a munka – vizuális nevelés, néptánc, zene, regionális és helyi ismeretek, projektalapú oktatás, kooperatív tanítás, valamint a magyar nyelv és irodalom oktatásának megújítása témakörökben. 

A szervezők minden évben kiegészítő programokat is beiktatnak, lesz városnézés és látogatás az erődrendszerben, tanulmányút Szentendrére, pénteken 18 órától pedig A teremtés dicsérete címmel Szvorák Katalin Kossuth-díjas előadóművész koncertjét hallgathatják meg a református templomban; ez utóbbi rendezvényre a nagyközönséget is várják. A szombati zárónapon 10 órakor kiállítás nyílik a Duna Menti Múzeum dísztermében a vizuális szakcsoport résztvevőinek munkáiból, és fellépnek a néptánc szakcsoport tagjai.
 
A héten a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége szervezésében két diáktábor zajlik Komáromban, a 10. Jókai Vers- és Prózamondó Tábor, valamint a 3. Harmos Károly Képzőművészeti Alkotótábor. A gyerekek június 5-én, pénteken 10.30-kor a Tiszti pavilon szabadtéri színpadán műsort adnak, és kiállítják a táborban készült alkotásokat is. Mindkét esemény nyilvános.