AMI SOK, AZ SOK! Április 30-án, kedden kell megjelennie a pszichiátriai kivizsgáláson

Žák-Malina Hedviget a napokban ismét megpróbálja pszichiátriai megfigyelésre juttatni az ügyészség, intézeti megfigyelésre is kötelezhetik. Ügyvédje csupán annyit mondott megkeresésünkre, hogy lesz pszichológiai vizsgálat, ám részleteket nem árult el. A Helsinki Bizottság tiltakozik. (Bumm.sk)

A Helsinki Emberjogi Bizottság szlovákiai szervezete nyugtalanságának ad hangot Žák-Malina Hedvig klinikai-pszichológiai kivizsgálásra való berendelése miatt, amelyen április 30-ától kellene megjelennie. 
A bizottság egyben felszólítja Szlovákia Legfőbb Ügyészségét, hogy állítsa le a Malina Hedvig ellen hamis tanúzás miatt indított büntetőeljárást. „Hatalmas aránytalanságokat látunk a bűnüldöző szervek részéről az akár faji vagy etnikai indíttatású támadás kivizsgálásának szentelt nem kielégítő igyekezet és a között az igyekezet között, hogy minden áron bizonyságot nyerjen a hamis tanúzás vádja annak az egyértelmű meghatározása nélkül, konkrétan miben is rejlik a Hedvig által elkövetett állítólagos bűncselekmény lényege” – áll a Helsinki Bizottság kiáltványában, amelyet annak elnöke, Petőcz Kálmán juttatott el a sajtó képviselőinek.
A bizottság állásfoglalása alapján megalapozott annak az előfeltétele, hogy az állami szervek ilyen eljárásának folytatásával Hedvig vonatkozásában sor kerülhet az Emberi jogok és alapvető szabadságok védelméről szóló európai egyezmény és az Európai Tanács által elfogadott bűncselekmény elkövetésével gyanúsított vagy vádolt személyek procedurális jogainak megerősítésére szolgáló alapelvek megsértésére – áll a közleményben. (Felvidék.ma)

Mivel az eset a volt (de nem múlt) totalitárius rendszerek praktikáit látszik másolni, határozottan tiltakozunk Hedvig zaklatása ellen. Követeljük a kivizsgálást elrendelők mielőbbi elmeszakértői kivizsgálását!