Szívünkben és zenéjében örökké élni fog

Dél-kaliforniai otthonában elhunyt Ravi Shankar világhírű szitárművész és zeneszerző – közölte családja kedden. Ravi Shankar 92 éves volt.

„Bár ez a fájdalom és a szomorúság ideje, alkalom egyúttal arra, hogy köszönetet és hálát adjunk azért, hogy ő volt nekünk és az életünk része lehetett” – írta a család.

 Ravi Shankar

A világ zenei életébe 1967-es legendás montereyi fellépésével, majd woodstocki szereplésével tört be. A Beatlesszel való együttműködésének köszönhetően tett szert igazi ismertségre. A Beatles tagjait elbűvölte a zenéje, de hatott a Rolling Stonesra is.

A klasszikus zene, a jazz, illetve a rock sok millió rajongója neki köszönhetően fedezte fel az indiai zene több évszázados hagyományait. A 60-as évek végén a hippik egyik zenei jelképévé vált. Ravi Shankar játszott együtt Yehudi Menuhin hegedűművésszel és John Coltrane jazz-zenésszel, és együttműködött Philip Glass amerikai zeneszerzővel. George Harrison a világzene keresztapjának nevezte Ravi Shankart. Manmohan Szingh indiai miniszterelnök nemzeti kincsnek és az indiai kulturális örökség nagykövetének nevezte a szitárművészt.

A zenész egészsége az utóbbi néhány évben megrendült, és múlt csütörtökön műtéten esett át – áll a család közleményében. Felső légúti és szívbetegségben szenvedett. A múlt heti műtét során az egyik szívbillentyűjét cserélték ki. A műtét nagyon megterhelte szervezetét, felgyógyulni már nem tudott. Erről felesége, Sikanya és egyik lánya, a szintén szitárművész Anoushka Shankar számolt be. Ravi Shankar másik lánya a Grammy-díjas énekesnő, Norah Jones.

Ravi Shankar háromszoros Grammy-díjas volt, s éppen a műtéte előtti napon jelölték a negyedik Grammyre.