A József Attila Kör nyilatkozata az irodalmi, művészeti területek problémáiról – a Humán Platform kapcsán

„A József Attila Kör Irodalmi Egyesület más művészeti ágakkal összhangban a Humán Platform keretein belül a következő (probléma)területeket jelölte meg:

1. A művészeti érdekvédelem, valamint a kultúra státuszának megerősítése. A kulturális szférára és az azt képviselő (civil) szervezetekre ne úgy tekintsenek, mint egyéb források híján szabadon felhasználható, zárolható, s ezáltal anyagilag kifosztható területre.

2. A felelőtlen és minden szakmaiságot nélkülöző, átláthatatlan pénzosztások megállítása. Mindenféle átgondolatlan nemzeti, politikai ideológia és vízió kivonása. A kortárs kultúra a sokszínűség jegyében demokratikusan szerveződő rendszerének és szakmai autonómiájának visszaállítása, az MMA jogköreinek korlátozása.

3. A támogatások (pl. EMMI, NKA) rendszerének és menetének átalakítása egy demokratikusabb és működőképesebb rendszer érdekében. Szükségesnek tartjuk a szerződésekben a folyósítások idejének konkrét és reálisan betartható határidőkhöz rögzítését, mely jogilag is megvédi a támogatásban részesült szervezeteket. Mindez nem történhet szakmai konszenzus és párbeszéd, valamint a munka elvégzéséhez szükséges kiadások semmibe vétele nélkül.

4. Adókedvezmények bevezetése minden művészeti terület számára, hogy kiépülhessen végre a magánszféra által is szponzorálható, szabad művészeti élet.

5. A sok alkotó számára egzisztenciális segítséget nyújtó művészeti ösztöndíjak fokozatos felszámolódásának megállítása. A pályázati lehetőségek elvétele, a tehetséges alkotók kitörési esélyeinek csökkentése csak újabb lépés a kultúra teljes elsorvasztása felé. A tehetséggondozás és az utánpótlás nevelése minden kultúra és társadalom alappillére és elemi érdeke.

6. A tanulás mindenki számára reálisan hozzáférhető legyen. Továbbá szükségesnek tartjuk a kortárs művészetek köz- és felsőoktatási közvetíthetőségének kialakítását, állami támogatását. Semmilyen tanterv nem nélkülözheti a szakmai alapokat, az oktatók és a hallgatók reális igényeit, s ezáltal a valós problémák, különös a társadalmi egyenlőtlenségek megjelenítésének és megvitatásának lehetőségét az oktatásában.”

BŐVEBBEN ITT: litera.hu