A Fico-kormány anyagilag el akarja lehetetleníteni a szlovákiai magyar kultúrát

Berényi József (Fotó ©: Magyar Interaktív Televízió)A  pénzügyi tárca nyilvánosságra hozta a jövő évi állami költségvetés tervezetét. A számokból többek között az is kiderül, hogy a Fico-kormány 2013-ra alig egymillió eurót szán a kisebbségi kultúra finanszírozására. Ez az összeg jóval elmarad a 2012-ben szétosztásra került 4,5 millió, illetve a 2011-es 4 millió eurónál.

A Magyar Koalíció Pártja álláspontja szerint a tervezet komoly visszalépést jelent a szlovákiai magyar közösség kulturális fejlődése szempontjából. A kisebbségügyi miniszterelnök-helyettesi poszt megszüntetése és a Selye János Egyetem leminősítési tervezete után újabb pontban sérül a Robert Fico által korábban többször garantált kisebbségi status quo.

A költségvetési törvény elfogadása hosszú folyamat, az MKP ezalatt mindent megtesz annak érdekében, hogy a tervezett összeg emelkedjék. Az októberben Szlovákiába látogató EBESZ kisebbségi főbiztosnak prioritásként mondjuk el ezeket a tényeket, s arra kérjük majd, hogy járjon közbe a kormánypártnál az összeg megváltoztatása érdekében.  Az 1 millió euró ugyanis alapjaiban rengetné meg a szlovákiai magyar kultúra ápolásával foglalkozó szervezetek működését, több komoly tradícióval rendelkező, a magyarság megmaradása szempontjából égetően szükséges rendezvény és kulturális szervezet létjogosultsága kérdőjeleződhet meg, ami számunkra elfogadhatatlan.

A kisebbségi kultúrára szánt összeg nagysága mellett elosztásának átláthatósága is rendkívül fontos a magyar közösség számára. A Magyar Koalíció Pártja ezért összefogást sürget a szlovákiai magyar társadalmi szervezetekkel a jelenlegi állapot javítása érdekében.

Berényi József,
az MKP elnöke

Pozsony, 2012. augusztus 16