Zalaba Zsuzsa kétnyelvű kalandos családi mesekönyve

Zalaba Zsuzsa: Titokzatos kopogás/The mystery of the attic (MEDIAN, Pozsony 2012)Zalaba Zsuzsa: Titokzatos kopogás/The mystery of the attic
Csapó Judit rajzaival. Fordító: Dömötör Katalin (München); lektor-nyelvi szerkesztő: Beatrix Futák-Campbell (Edinburgh, Skócia)

A Sümegi család nem mindennapi kirándulásra indul. Az édesapa író, legújabb könyvét készül megírni, de se ötlet, se ihlet, így hát az íróknak bérelt alkotói házat tervezi igénybe venni – egyedül. Ikerfiai azonban meggyőzik őt arról, hogy gazdagabb lesz az élete, ha a családját is magával viszi, s amíg ő alkot, addig a gyerekek a halhatatlan írók szellemeire fognak vadászni.Útra kelnek hát, s birtokba veszik az évtizedek óta alkotói házként működtetett ósdi kastélyt.

Amíg az író a tollával és elméjével küszködik, addig a család apraja és nagyja különös dolgokra bukkan az erdőség által övezett kastély épületében. Az arcképcsarnoknak és az írók relikviáinak helyet adó kis Emlékházban az ikrek édesanyja vél felfedezni különös mozgást, mintha valaki lakna ott vagy bent időzne alkalomadtán. Az ikrek egy poros naplóra bukkannak és elviszik apjuknak, hátha múzsájára talál a titokzatos sorok kapcsán.

Amikor a csalódott írónk témát és lelki feltöltődést keres a helyi könyvtárban, váratlan hírekre bukkan az újságokban – a kastélyból érthetetlen módon szó szerint elmenekülnek az írók.

Amikor otthon lapozgatni kezdi a naplót, és a gyermekek titokzatos kopogásra lesznek figyelmesek a padlás felől, megindulnak az események, mindenki agya lázasan pereg és a maguk módján nyomozni kezdenek az Megunt Játékok Birodalma után.

A pókhálókkal keresztbe-kulcsba átszőtt padláson a foghíjas öreg írógép önmagától pötyögtetni kezd éjjelente, és mintha az elveszett játékok üzennének általa.

Az írónk közben döbbenetes felfedezésre jut a naplónak köszönhetően, a lelkében már ébredezni kezdenek a sejtelmes lírai gondolatok, megszületőben élete legizgalmasabb könyve.

Az ikrek éjjelente leleplezésre indulnak a padlásra, s a megunt játékok üzeneteinek titkát megosztják a család felnőtt tagjaival.

A titok lelepleződik, és a teljes igazságot majd egyszer (Sümegi Balázs írónk könyvének köszönhetően) megismerheti az emberiség.

A4 méret, táblás kötés, színes illusztrációk. MEDIAN, Pozsony 2012. Megrendelhető szóban és írásban, vagy akár a www.median-art.eu PayPal vagy Megrendelő szolgáltatásainak igénybe vételével.