Megjelent a Carissimi idei negyedik száma

A tartalomból: Strédl Terézia pszichológus biztató szavai az akadályozott gyermek iskolakezdéséhez kapcsolódnak. Egyre több a lelki beteg gyermek. Perhács Ildikó gyermekpszichiáter a gyermek- és serdülőkori pszichikai zavarokat foglalja össze. Az én történetem c. rovatban Peti Teréziának, a Vakok és Gyengén Látók Szlovákai Uniója első alelnökének nem mindennapi élettörténete olvasható. Bemutatjuk a kassai Aktív Látás Házát, ahol önellátásra tanítják a látássérülteket. Érdekességek a Braille-írásról és a fehér botról. „A testem az én történetem: a bánatom és az erőm forrása” – folytatódik a Cheryl Marie Wade amerikai íróval, előadóművésszel, fogyatékosjogi aktivistával készült interjú. Riport a dunaszerdahelyiek németországi tanulmányútjáról: fogyatékossággal élők helyzetéről gyűjtöttek tapasztalatot. Összeállítás az érsekújvári regionális oktatási és szociális központ avatóünnepségéről.

Fehér Anna gyógypedagógus arra hívja fel a figyelmet, hogy a sérült gyermeknek meg kell tanulnia az önellátást. Beszámolunk a III. Arányi-napokról és a mozgássérültek somorjai alapszervezetének sportsikereiről.

FELKÍNÁLOM / SZÜKSÉGEM VAN címmel új rovatot indítunk, amelyben felajánlhatják fölöslegessé vált segédeszközeiket, vagy megírhatják, hogy mire volna szükségük. Sztakó Zsolt jegyzetében nagyobb óvatosságra inti a fiatalokat: elég egy meggondolatlan cselekedet ahhoz, hogy valaki kerekes székben töltse további életét. A lapban kétnyelvű szójegyzék is található. A kiadvány ingyenes, elektronikus változata letölthető megújult honlapunkról: www.carissimi.sk.

Tóth Erika