Nagy József budapesti tárlata

A Magyar Kultúra Alapítvány és a Pozsonyi Magyar Galéria közös szervezésében Nagy József Pozsonyban élő képzőművész első budapesti bemutatkozására kerül sor a Magyar Kultúra Alapítvány székházában (Budapest, Szentháromság tér 6.) 2011. május 18-án 18.00 órától. Nagy József alkotásaiból kiállítás nyílik, melyet Csáky Pál felvidéki politikus, író nyit meg. Haraszti Mária, a MEDIAN kiadó igazgatója bemutatja Nagy József A színek harmadik világa című könyvét. Minden érdeklődőt szeretettel várnak a szervezők.

Nagy József műve mindenkihez szól, de főleg a szlovákiai magyarság tartja számon. Jelen volt mindenhol, ahol képzőművészetével megnyilvánulhatott: az 1961-es első magyar képzőművészeti vándorkiállításoktól a mai kiállításokig, illusztrációival a sajtóban, könyvekben.
Az elmúlt két évtized társadalmi változásai szinte érintetlenül hagyták életének objektív tényezőit. Nagy József tovább halad a tisztes szegénység és a belső szabadság útján. Többnek tartotta közvetlen közössége szeretetét és elismerését, mint az anonim kritikát és közönséget. Azt vallja: „A hírnévnél sokkal fontosabb, hogy azt csinálhatom, amire gyerekkorom óta vágytam. S kívánom, hogy ez minden embernek megadassék.”
Sok aktuális témán kívül, rendkívülien érzékeli mindazt, ami a hagyományos Csallóközből megmaradt szívében, tudatában. A szülőfölddel való legmélyebb kapcsolatok művészi szószólója. Ez a téma nem csak a szabad grafikáiban jelenik meg, de főleg a nagyméretű és eredeti szőnyegtervein és kész szőnyegein.
Művészetének másik pólusa az, amit Krisztusba vetett hite alapozott meg. 1964-től több templom részére tervezett, alkotott berendezési tárgyakat, Keresztutat, oltárképeket, murális alkotásokat.
De ezen kívül már a hatvanas – hetvenes években felbukkan az absztrakció iránti vonzódása és igénye, ami később csak fokozódott. Kiváló rajzolóként felfedezte a grafikai struktúrák kimeríthetetlen gazdagságát és együtt a színek világával a meglepő kifejezőerejét. „Ebben összegeződik egész ténykedésem gerince – ugyanis számomra a képzőművészet elsősorban kommunikációs eszköz, mellyel közölni szeretnék minél nagyobb, minél mélyebb gondolatokat. És azt hiszem az elvont művészet nagyon alkalmas a fogalmak közvetítésére. Ez nekem való!”
Jelentéssel bíró elvont művészet. Ez Nagy József mai művészeti programja.
(Kubička Kucsera Klára, művészettörténész, Felvidék Ma)