A felvidéki asszimiláció okai

Bordás Sándor, pszichológus, a komáromi Selye János Egyetem tanára az MR1-Kossuth Rádió Határok nélkül című adásában többek közt elmonta: A Felvidéket érintően egyértelműen asszimilációs folyamatról beszélhetünk, amely sokkal erősebb, mint Erdélyben vagy a Vajdaságban.
Kutatások bizonyították, létezik külön erdélyi, vajdasági, felvidéki magyar identitás is, de ami a nemzeti identitástudatot illeti, leggyengébb a szlovákiai magyar identitás. Ennek okai többek közt ott keresendők, hogy a szlovákiai magyar értelmiségi réteg, a véleményformálók, az irányítók nagyon megosztottak. Már a 90-es években végzett kutatásokból kiderült, a vállalkozói réteg az, amely számára a nemzeti hovatartozás kérdése teljesen mindegy.
Sajnos ők hangadók lettek. Azt elmúlt évezred utolsó évtizedében ugyan nehezen, de beindult a vállalkozási tendencia, a magyar vállalkozók számára is a gyarapodás volt a fontos, a nemzeti hovatartozás pedig nem volt fontos.
Ennek megfordulására nem lát nagy esélyt a pszichológus, mivel jelenleg olyan párt is hatalomra került Szlovákiában, amely hátterében egyértelműen gazdasági mozgatórúgók vannak. Bordás úgy véli, addig, amíg a Magyar Koalíció Pártja nem rendezi sorait, s nem dolgoz ki új stratégiát a felvidéki magyar kultúra megmentésére, addig a folyamat megállítására kevés esély lehet.(2010.09.23.; MR1-Kossuth Rádió, Felvidék Ma)