Balázs F. Attila Poesis-díja

Balázs F. Attila Poesis-díjat kapott Szatmárnémetiben az Egy zacskó cseresznye című kötetéért. A szatmárnémeti kulturális napok keretében került sor az idei Poesis-díjak ünnepélyes átadására a Művészeti Múzeum, valamint az Északi Színház termeiben. Az Opera Magna Díjat Andrei Marga professzor, a kolozsvári Babes-Bolyai egyetem rektora kapta Ratzinger-monográfiájáért. (Kevesen tudják, hogy Joseph Ratzinger, azaz Benedek pápa, még felszentelése előtt a kolozsvári egyetem tiszteletbeli doktora lett.) A Joseph Ratzinger filozófiájáról írt művet Mircea Muthu professzor és Ioan Muresan méltatta.
A költészeti díjat a kolozsvári Doina Cetea és a besztercei Ioan Pintea vehette át.
Próza kategóriában a moldovai Gellu Doriant tűntették ki, a kritikai díjat pedig a bákói egyetem professzora, Vasile Spiridon kapta.
A műfordítás kategóriájában Balázs F. Attila az Egy zacskó cseresznye című kötetéért, a temesvári Simion Danila pedig a Nietzsche-életmű fordításáért kapott Poesis-díjat.
A Vasile Goldis egyetem Doctor Honoris Causa címet adományozott a párizsi Dinu Flamand költőnek, a Radio France International szerkesztőjének. Az ünnepség vendége volt Adam Puslojic szerb költő is, aki két évvel ezelőtt vehette át a Poesis-díjat.