Petőcz Csilla (1943–2013)

Petőcz Csilla 1943–2013Petőcz Csilla, a Pozsonyi Casino egyik alapítója, vezetője 70 éves korában hunyt el 2013. november 27-én este.

Petőcz Csillát lánykorában, a Kassához közeli Tornán Görcsös Sárszögi Csilla néven ismerték a helyiek. Édesanyja innen származott, de Diósgyőrbe ment férjhez a második világháború idején, majd a sors úgy hozta, hogy Csilla lánya visszakerült Tornára. A felserdült lány a Szepsi Gimnáziumból Pozsonyba került a Komenský Egyetem magyar nyelv-történelem szakára. Tanulmányai befejezése után azonban nem tért vissza Tornára – pozsonyi lett.
Az Ifjú Szivek dal- és táncegyüttes tagja lett, dolgozott a Népművelési Intézet Nemzetiségi Osztályán, műsorokat szervezett a József Attila Ifjúsági Klubban, szerkesztette a magyar nyelvű közigazgatási szakfolyóiratot, ott volt népművészeti fesztiváljainkon, a Jókai Napokon, bábáskodott a gyermekek számára alapított Duna Menti Tavasz elindításánál.
A hatvanas évektől együttműködött Duray Miklóssal: tagja volt a Kisebbségi Jogvédő Bizottságának, ami házkutatást és rendőrségi felügyeletet eredményezett, de ő nem rettent meg.
A rendszerváltás után a Pozsonyi Casinónak nevezett új „magyar szellemi sziget” vezetőségében dolgozott, ő volt a „mindenes”.
2012-ben megkapta a Magyar Páneurópa Unió Eötvös Józsefről elnevezett sajtódíját.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .