Laczkóné Erdélyi Margit

Laczkóné Erdélyi Margit két tanári diplomát szerzett magyar-szlovák szakon, egyiket a nyitrai Pedagógiai Főiskolán 1967-ben, a másikat a pozsonyi Comenius Egyetemen 1980-ban.

Laczkóné Erdélyi Margit két tanári diplomát szerzett magyar–szlovák szakon, egyiket a nyitrai Pedagógiai Főiskolán 1967-ben, a másikat a pozsonyi Comenius Egyetemen 1980-ban. Minden további pedagógiai és tudományos fokozatát a Comenius Egyetem Bölcsészkarán nyerte el, így a bölcsészdoktori címet, a művészettudományok kandidátusa címet, s ugyanott habilitált a docensi címért modern filológiából.

Kezdetben alap- majd középiskolai tanárként dolgozott a Lévai járásban, az ipolysági, a zselízi gimnáziumban és a lévai Gépipari és Pedagógiai Szakközépiskolában. 1980-ban a Magyar Nyelv és Irodalom Kabinetjének volt vezetője a pozsonyi Kerületi Pedagógiai Intézetben. Csaknem húsz éve a felsőoktatásban dolgozik, 1987-től a nyitrai Pedagógiai Főiskola, ké-sőbb Konstantin Filozófus Egyetem Bölcsésztudományi Kara Hungarisztika Tanszékének adjunktusa, majd docense volt. Vezetői gyakorlata is itt kezdődött tanszékvezető-ként, majd az egyetemi és kari szenátus tagjaként. 1998-tól a besztercebányai Bél Mátyás Tudományegyetem Filológiai Kara Hungarisztika Tanszékén működött docensként, tanszékvezető-helyettesként, a Tudományos Tanács, az egyetemi szenátus és különböző szakbizottságok tagjaként, kutatói csapatok munkatársaként, vezetőjeként. 2001-ben a Filológiai Kar Szenátusának elnökévé választották. 2004. szeptember 1-jétől a Selye János Egyetem oktatója, a Magyar Nyelv és Irodalom Tanszékének megbízott vezetője. A Kari Szenátus 2004. október 18-án választotta meg a Pedagógiai Kar dékánjává.

Tanári pályafutása alatt kivette részét a közéleti, kulturális és tudományos többletmunkából. Dolgozott a Csemadok tagjaként, s egy évtizedig énekelt a Magyar Tanítók Központi Énekkarában. Kezdetben járási, kerületi módszertani központok, az Országos Pedagógiai Kutatóintézet levelező munkatársaként, majd egyetemi tudományos kutatócsoportokban dolgozott magyar és szlovák teamekben egyaránt. 1992-93-ban a Magyar Asszonyok Ligája országos szervezetének elnökévé választották.

1987-től munkássága folyamatosan a felsőoktatáshoz kötődik. Főleg irodalomelméletet, világirodalmat, irodalomesztétikát és stilisztikát oktat. Ezen túl publikációiban, szakkritikáiban állandó jelleggel foglalkozik az irodalomtanítás, az irodalmi interpretációk, a kommunikáció módszertani kérdéseivel is. Nem egy tudományos kiadvány, (szak)folyóirat szerkesztője, állandó jelleggel vesz részt hazai és nemzetközi szimpóziumokon, rendszeresen szervez nemzetközi tudományos konferenciákat. Több irodalmi és tudományos társaság tagja itthon és külföldön, pl. a Szlovákiai Magyar ĺrók Társaságának, a Katedra Társaságnak, a Szlovákiai Magyar Professzorok Klubjának, a Magyar Tudományos Akadémia köztestületének, a Magyar Nyelv és Kultúra Nemzetközi Társaságának stb. Monográfiáiban irodalom- és drámaelméleti, komparatisztikai, kommunikációelméleti kérdésekkel foglalkozik, leginkább magyar nyelven, esetenként szlovákul publikál. Eddig kilenc önálló könyve jelent meg, közülük kettő szlovák nyelven. Több tankönyv társszer-zője. 1975-től folyamatosan publikál hazai és külföldi lapokban. 2003-ban publikációs tevékenységéért Katedra Díjjal tüntették ki. (sje)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .