Lapajánló: Szőrös Kő 2013/6.

Szőrös Kő 2013. 6. számA Szőrös Kő című irodalmi folyóirat 17. évfolyamának 6. számát Dolán György képeivel illusztrálva vehetik kézbe az érdeklődő olvasók.

A lap ezúttal is a Mérföldkő rovattal indít. Előbb Francis Russell „Frank” O’Hara (1926–1966) amerikai író, költő és műkritikus hat versét olvashatjuk Csehy Zoltán tolmácsolásában, majd Tristan Tzara román művész, költő és esszéista három költeménye következik Csiby Károly fordításában. André Schmitz és Karel Logist kortárs belga költők verseit Balázs F. Attila, míg Jitka Rožňová, a kiváló nyitrai költőnő, egyetemi tanárnő és főszerkesztőnő verseit Thiele-Csekei Enikő ültette át magyar nyelvre. A Mérföldkő utolsó „köve” Uršuľa Kovalyk Elf című novellája, Vályi Horváth Erika fordításában.

Az Ékkő rovat Grendel Lajos készülő, Utazás a semmi felé című új regényéből közöl részletet, majd Zalán Tibor „és néhány haiku…” sorozatának 13. szakaszát mutatja be az olvasóknak. „Valami nem mindennapi esemény történhetett Szikora Dömötör életében, mert egy téli napon beidézést kapott a bíróságra” – ezzel a mondattal kezdődik N. Czirok Ferenc A hártyaszárnyú című elbeszélése, amely egyszerre szórakoztató és elgondolkodtató. Krausz Tivadar négy új versét követően részletet olvashatunk Százdi Sztakó Zsolt A Próféta avagy történet jelenidőben című prózai munkájából, amely azóta már meg is jelent az AB-ART Kiadó gondozásában. Mint az alcím is jelzi, ezúttal nem történelmi regényről van szó, hanem a ma társadalma elé tart görbe tükröt. Simon Adri Rózsaének című verse után ismét egy novella következik, mégpedig Kovács Jolánka tollából, majd Petőcz András két költeményét Deák Csillag két elbeszélése követi. Weiner Sennyey Tibor Jáván és Balin írt művei a indonéz szigetvilág dzsungeleinek, rizsföldjeinek és vulkánjainak képét vetíti elénk.

A Startkő rovat ezúttal két fiatal, nagyon tehetséges író műveinek ad helyet. Mind Németh Dorka, mind pedig Marton-Ady Edina rövidprózái megérdemlik az olvasó figyelmét.

A Kőtörő című kritikarovatban Takács Éva méltatja Szil Ágnes Tangram című prózakötetét, majd Horváth Veronika fejti ki a gondolatait az Add ide a drámád! című alternatív drámaantológiáról, végül Fellinger Károly Rész és egész című verseskötetét Z. Németh István mutatja be az olvasóknak.

A belső, színes borítón az AB-ART Kiadó 2013-as könyvújdonságait tekinthetjük meg.

– this –