Varnus Xavér szlovákiai koncertturnéja – BETILTVA

„Csáky Pál szerint azért mondták le az orgonaművész szlovákiai koncertjeit, mert magyar, a producere szerint viszont a püspökség szóvivője inkább a magánéletére tett megjegyzéseket.

A Stop.hu információ szerint a szlovák katolikus püspökség betiltotta Varnus Xavér orgonaművész koncertjeit, amelyeket Pozsony és Komárom katolikus templomaiban, illetve az Ipolyságban adott volna. A koncerteket Csáky Pál, volt szlovák miniszterelnök-helyettes szervezte, a rendezvény fővédnöke pedig Balogh Csaba, Magyarország szlovákiai nagykövete lenne.

»Mélyen megdöbbentett ez a cinikus, és az európai gondolkodásmóddal olyannyira ellentétes döntés, hiszen e koncertekkel a pozsonyi dómban nyugvó Pázmány bíborost és Johann Sebastian Bachot akartam összebékíteni, kinek pozsonyi szépapja pont a protestánsüldözések elől menekült Németországba« – nyilatkozta a Stop.hunak Varnus Xavér.

A lap szerint Csáky a koncertek betiltása mögött a szlovák katolikus nacionalisták támadását sejti, hiszen nem oly sokára kezdődnek a parlamenti választások.

A nol.hu Tibor Hajdútól, a pozsonyi egyházmegye szóvivőjétől viszont úgy tudja, az orgonakoncertre azért nem kerülhet sor a Dómban, mert váratlanul elromlott a fűtés, ezért ideiglenesen a szentmisék számát is korlátozták. A lapnak ugyanígy érvelt Elek László, révkomáromi esperesplébános. Váratlanul Révkomáromban, a Szent András templomban sincs fűtés.

A nagyszombati (Trnava) püspöki hivatal egyik névtelenséget kérő alkalmazottja szerint az illetékes püspökök attól tartottak, hogy az orgonahangversenyt kampánycélokra használják fel, mivel március 10-én parlamenti választásokat tartanak Szlovákiában.” (Forrás: index.hu)

Varnus Xavér szlovákiai koncertturnéja