I. Szlovákiai Magyar Képzőművészeti Fórum

A Magyar Kultúra Napja alkalmából a Magyar Köztársaság Kulturális Intézetében 2012. január 20. és 21-én megrendezik az I. Szlovákiai Magyar Képzőművészeti Fórumot. A fórum célja olyan kapcsolatok létrehozása és fenntartása, amely szorgalmazza a szlovákiai magyar képzőművészet képviselőinek találkozását, egymásra találását, együtt gondolkodását. Lehetőséget kíván teremteni arra, hogy professzionális képzőművészek, intézmények, galériák, művésztelepek vezetői és a művészeti újságok szerkesztői bemutathassák tevékenységüket. A fórum célkitűzése egy aktívan működő szlovákiai magyar kulturális hálózat kiépítése, a régión belüli kohézió erősítése, az együttműködés, a közös gondolkodás, a felelősségvállalás tudatosítása. Kísérőrendezvényként, minden évben egy-egy Szlovákiában élő, valamint egy Szlovákiából származó, külföldön alkotó jeles művész kap lehetőséget a bemutatkozásra. A fórum összehívásában és koncepciójának kidolgozásában Kubička Kucsera Klára művészettörténész, valamint Mayer Éva képzőművész vállaltak irányító szerepet. Társszervező: Magyar Kulturális Intézet, Pozsony, Védcölöp út (Palisády) 54.

A fórum célkitűzése közös megegyezéssel lehetőséget kíván teremteni  a szlovákiai magyar képzőművészeti élet  hálózatának  kiépítésére  és esetleges közös  képviseletére,  respektálva az eddigi csoportosulásokat  és  kialakult kezdeményezéseket. 

 – A Fórum időtartama alatt  a művészeti platform különböző szakmai, társadalmi vonatkozású programokkal, beszámolókkal mutatkozik be. Az esemény kiváló alkalmat nyújt arra, hogy egy-egy alkotó/művésztelep/kulturális intézmény/galéria rövid prezentáció keretében bemutassa munkáját és beszéljen terveiről, amelyekhez az adott esetben partnereket keres.

Az intézmények, csoportok, a meghívott művészek bemutatkozhatnak katalógusaikkal, portfóliókkal, amelyek a Fórum alatt hozzáférhetőek lesznek.

– Az első Fórum  tapasztalatai alapján ezen találkozásokat rendszeresítenénk a következő években is. Téma van bőven, pl. a kortárs művészet új lehetőségeinek kutatása és a kommunikáció, mely a művészet és a közönség, az egyes művészeti ágak és különböző kultúrák között valósul meg. Lehetőséget adni azok számára is, akik a nemzeti hovatartozástól függetlenül egységesnek, korlátok nélkülinek fogadják el a művészetet, illetve a művészet eszközeivel alakítanak ki párbeszédet.   

 – A Fórumhoz kiállítás is kapcsolódik, amelyen évenként a térbeli lehetőségek szerint egy vagy több alkotóművész kap lehetőséget a bemutatkozásra. Úgy a kiállításra, mint a Fórumra, Szlovákiából származó, külföldön élő jelentősebb művészek meghívása és bemutatása is lehetséges.

A fórum szakmai programja:

1. nap (január 20.) – érkezés reggel 10-11 órára, elszállásolás

  • 13.00-17.00    Szakmai műhelybeszélgetés a lapolvasóban; 
  • Bevezető előadások, 3x 30-35 perc
  • Meghívott előadók: Kubička Kucsera Klára művészettörténész, az SZMKT alapító tagja, Kiss-Szemán Zsófia művészettörténész, a Pozsonyi Városi Galéria főkurátora, Csáji Attila festőművész, a Magyar Művészeti Akadémia alelnöke, Beke László az MTA Művészettörténeti Kutatóntézetének igazgatója, Aknay János festőművész, a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének elnöke. A beszélgetést Kubička Kucsera Klára vezeti.
  • 18.00  Kiállításmegnyitó a nagyteremben „Találd meg az Otthonod” címmel
    Kiállító művészek: Somorjai Kiss Tibor (egyetemi tanár, Magyar Képzőművészeti Egyetem, Budapest)
  • Pézman Andrea (doktorandusz hallgató, Képzőművészeti Főiskola, Pozsony)
  • Szőke Erika (doktorandusz hallgató, Konstantin Filozófus Egyetem, Nyitra)
  • Megnyitja: Uszkay Tekla (HU/RO) művészettörténész

2.   nap (január 21.)

  • 9.00-13.00      Szakmai műhelybeszélgetés és bemutatók
  • – A szlovákiai magyar művészi polgári társulások, intézmények, galériák, művésztelepek vezetői, művészeti újságok és más médiák bemutatkozása
  • – Művészek portfóliójának, katalógusainak bemutatása; A műhelybeszélgetést Csanda Máté grafikusművész, művészettörténész hallgató és Gyenes Gábor grafikus hallgató vezeti.