A magyar hatalom módszeresen irtja az ellenzéki hangokat

A magyarországi ellenzéki Facebook-felhasználókat módszeresen korlátozza a rendszer.

A módszer: Kormányzati trollok személyiségükben megsértik az illetőt, és bármilyen válaszra (ez gonoszság tőled; gerinctelen vagy; ez aljas gondolat stb.) letiltják a magát vagy egy ügyet védeni kívánót. Ami csak tömeges feljelentés alapján lehetséges tudtommal. Ha az ellenzéki tiltakozik, a letiltást meghosszabbítják dupla időre, és rátesznek még egy csomó más korlátozást is.

Így kapcsolják le az ellenzéki hangadókat, akik évek óta harcolnak a központosított hatalom, a diktatúra, az antidemokrácia ellen.

Sokan kerültünk ebbe a helyzetbe, hogy nem tudjuk a munkánkat sem végezni a Facebook segítségével, mivel eszméletlen letiltásoknak vagyunk kitéve gyakorlatilag egy-egy szokványos jelzőért.

Visszafelé ez nem működik. Nekünk a legszélsőségesebb bejegyzések közzétevőit se sikerül sose korlátoznunk, akármilyen közösség- vagy csoportellenes, antiszemita, migránsokat vagy LGBTQI-csoportokat támadó, rasszista bejegyzést jelentünk.

Köztudott, hogy az Orbán-adminisztráció átvette a hatalmat mára majdnem az egész magyar média felett. Ugyanezt teszi a magyarok lakta környező országokban. Ma reggelre az egyetlen ellenzéki lap, a Transindex teljes szerkesztősége is felmondott, mivel „a munkánk ezen az intézményen belül már teljességgel ellehetetlenült, és tovább már nem tudjuk a legjobb szakmai tudásunk szerint ellátni azt a feladatot, ami a mindenkori szabad sajtó feladata lenne. Az indulás óta sokszor változott a csapat és sok mindenben változott a Transindex is, de abban biztosan nem, hogy most is ugyanazon értékek mellett tartjuk fontosnak kiállni, mint egykor, és hogy most sem vagyunk hajlandóak semmilyen politikai erő elvárásai szerint végezni az újságírói munkánkat.”

A Facebook volt az egyetlen platform, ahol valamiféleképpen meg lehetett még ellenzéki véleményeket, információkat osztani.

Mára ez is lehetetlen lett.

Közelegnek a választások. Ha ismét Orbán nyer, amire a teljes média birtokában nagy esélye van, a teljes ellenzéket ellehetetleníti. Nem marad hely, munka, tér, migránsokká válunk. Kénytelenek leszünk elhagyni a területet, mint 1956-ban.

 

Kiemelt kép: ORBÁN VIKTOR A 2018-AS BÉKEMENET UTÁN (FOTÓ: MTI / SÓKI TAMÁS)