A kassai Csemadok májusi meghívója

A Csemadok Kassai Városi Választmánya 2014 májusára a következő rendezvényeket ajánlja szíves figyelmébe.
Május 13-án 18.00 órakor a Kelet-szlovákiai Galéria (volt vármegyeháza) dísztermében kerül sor Érdi Tamás Prima Primissima-díjas budapesti zongoraművész koncertjére. A belépés díjtalan.
Május 18-án 19.00 órakor a Thália Színház Márai Stúdiószínpadán kerül sor Csáky Pál: HIT ÉS HŰSÉG című művének bemutató előadására. A főszerepben Boráros Imre Kossuth-díjas színművész. A belépés ezúttal az eredeti tájékoztatással ellentétben: díjtalan.

Május 31 – június 1. Kétnapos kirándulás Budapestre. Célkeresztben a gyermeknap, azonban a műsor a felnőtteknek is szól, megidézve a hajdani gyermek-és iskolás kort. A részvétel feltételei a részletes tájékoztatóban.

RÉSZLETESEBBEN:

  1. „A HANGOK  BŰVÖLETÉBEN”

Kassa, 2014. május 13-án, kedden,  18.00 órai kezdettel a Keletszlovákiai Galéria (a volt vármegyeháza, Fő utca 27. ) dísztermében. A Prima Primissima-díjas, valamint a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjével kitüntetett Érdi Tamás zongoraművész Közép-Európai koncertkörútjának egyetlen felvidéki állomása: Kassa.

A művészről:

Érdi Tamás még hat éves sem volt, amikor már kiválóan zongorázott. Zenei érdeklődésére korán felfigyeltek. A hibás inkubátorkezelés következtében megvakult gyermek számára tanárai egy speciális módszerrel „láthatóvá’” tették mindazt, ami a kottában található.

15 éves, amikor először sikert arat a budapesti Tavaszi Fesztiválon Mozart A-dúr zongoraversenyével.

17 éves, amikor Moszkvában első helyezést ér el a Louis Braille Nemzetközi zongoraversenyen, majd felvételt nyer a Bécsi Zeneakadémiára. 2002-ben a Torontói Royal Conservatórium öszöndíjasaként művészdiplomát szerez. Torontói tanulóévei alatt játszott a Torontói Szimfonikusokkal, az Izlandi Szimfonikusokkal, fellépett a Carnegie Hallban, a Lincoln Centerben. Játszott Amerika, Kanada és Európa számos nagyvárosában. Legutóbb Londonban a Barbican Központban Vásáry Tamással Mozart kétzongorás versenyművét adta elő.

Több CD-je nagy sikert arat. Megjelent többek között Mozart műveiből összeállított lemeze, Bartók és Liszt legkedvesebb műveiből összeállított CD-je.  A 2003-ban megjelent Schubert szólólemezéért Gundel-díjjal jutalmazták.

2008-ban megkapta a 30 év alatti tehetséges fiataloknak járó Junior Prima díjat, ami Magyarországon az egyik legnagyobb elismerésnek számít.

2008-ban ő adott koncertet a New Yorki ENSZ Palotában a Fogyatékosok Nemzetközi Világnapján.

2010-ben kapta meg a Prima Primissima-díjat.

2012. augusztus 20-án tüntették ki a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjével.

Kassai koncertprogramja (előzetesen) a következő:

  • W.A.MOZART: D-dúr Rondó K.485
  • F.SCHUBERT: 4 Impromptue Op.90
  • L. van BEETHOVEN: d-moll Szonáta (Vihar) Op.31. Nr.2

szünet

  • LISZT FERENC: A Villa d´Este szökőkútjai
  • F.CHOPIN: Desz-dúr prelűd (Esőcsepp) Op.28. Nr. 15
  • F.CHOPIN: Asz-dúr Polonéz (Hősi Polonéz) Op.53
  • LISZT FERENC: Funérailles 1849 Október
  • LISZT FERENC: Desz dúr Consolation
  • LISZT FERENC: 6. Magyar Rapszódia

A Csemadok Kassai Városi Választmányának tudomására jutott, hogy a művész Lengyelországban – Krakkóban és Tarnowban – is fellép. Utazása közben Kassát is érinti. Úgy gondoltuk, hogy városunk zeneszerető közönsége számára élményt nyújthat  ha Érdi Tamás nálunk is koncertet ad.

A koncertre a hajdani Abaúj-Torna Vármegye Házának dísztermében kerül sor. Ez a terem 1945 után a gyászos emlékezetű „Kassai Kormányprogram Épületének” része volt és politikai célokat szolgált. A Kassa-megyei Önkormányzat már évek óta szorgoskodott azon, hogy ez a „díszterem” békésebb célokra legyen kihasználva. Ez végre most megtörténik. A május 5-i „próbakoncert” után a Csemadok által szervezett Érdi Tamás koncert lesz csaknem hetven év után az első olyan rendezvény, amely ebben a teremben a nagyközönség számára kerül megrendezésre. Ennek szimbolikus jelentőséget is tulajdoníthatunk. A teremben még láthatóak ugyan a felújítás és a régészeti feltárás nyomai, de mi ezennel most birtokba vesszük.

Kérünk minden érdeklődőt, hogy látogasson el a koncertre, amely bizonnyal elnyeri tetszését.

A belépés díjtalan, de az ülőhelyek korlátozott száma miatt ajánlott a „helyjegyek” előzetes beszerzése. Telefonon is  lefoglalható a 00 421  55 6221313-as számon a Csemadokban, illetve a 00421 905347258 vagy a 0905 456680-as mobil számokon.

  1. HIT ÉS  HŰSÉG – színházi előadás

Május 18-án 19.00 órakor a Thália Színház Márai Stúdiószínpadán kerül sor Csáky Pál:   HIT ÉS  HŰSÉG című művének bemutató előadására. A főszerepben Boráros Imre Kossuth-díjas színművészt láthatjuk. A belépés az eredeti korábbi tájékoztatással ellentétben: díjtalan.

„Nagy örömmel tölt el, hogy Csáky Pál nekem írta ezt a művet, amely a felvidéki magyarságról szól, miközben egy évszázad, azaz az Osztrák-Magyar Monarchia, a két világháború közti időszak, a háború és az oroszországi hadifogság, majd a kitelepítés és a reszlovakizálás, végül az 1989-es bársonyos forradalom eseményeit öleli fel, tehát egyfajta sűrített szlovákiai magyar történelem. Hangsúlyozva: mi, magyarok a többségi nemzet képviselőivel minden tekintetben egyenrangú polgárok szeretnénk lenni Szlovákiában. Nekünk több mint egy évezredre visszanyúló történelmünk van ezen a területen – itt vagyunk, és leszünk is a szülőföldünkön! A legtöbb felvidéki magyar család –  így vagy úgy –  átélte a történet egyes részeit, ez tehát egy öt nemzedékre visszanyúló felvidéki családregény, amely a szlovákiai magyar lélek mélyrétegeiről szól. Persze, a mű mondanivalójába próbáltam belesűríteni a saját üzenetemet, a hitvallásomat, a világnézetemet, az emlékeimet, mindazt, amit átéltem, hallottam, s erről olvastam“ – fejtette ki Boráros Imre.

Megkérdeztük Csáky Pált, hogy egy politikusból hogyan lesz színpadi szerző?

Tavaly májusban jelent meg a „Csend és lélek” című könyvem. Mivel Boráros Imrével régóta ismerjük egymást, a könyv révkomáromi bemutatója előtt megkértem őt, hogy olvasson fel abból egy-egy részletet. Megtiszteltetésnek vettem, hogy ő ezt elvállata. Aztán a könyvbemutató után ugyanazt mondta, amit Pomogáts Béla is megjegyzett a könyv pozsonyi bemutatójakor és a kassai 45. Kazinczy Napok alatt megvalósult könyvbemutatón: a Magyar sorsok című részben ismertetett mindegyik sorsban egy-egy dráma feszül, ezért azokat megérné átültetni színpadra. Boráros megkérdezte, nem írnék-e belőle egyszemélyes monodrámát. Majd ősszel, amikor ezzel elkezdtem komolyabban foglalkozni, úgy láttam, hogy talán mégis csak jobb, színesebb és mozgalmasabb lenne, ha háromszereplősre írnám meg a darabot. Egy október végi pozsonyi találkozónkon odaadtam neki a kéziratot, és kellemes meglepetést okozott azzal, hogy már másnap reggel felhívott, mondván: azt éjjel elolvasta, és mivel nagyon megtetszett neki, a darabot 2014-ben be szeretné mutatni. Voltak elvárásaim, ám közösen csiszolgattuk a művet. Javasoltam a zenei betéteket és a vetítés beiktatását, majd ők válogatták be a mondanivalót erősítő dalrészleteket és dokumentumanyagokat. Először én más munkacímmel láttam el a darabot, de aztán beláttuk, hogy ez a Hit és hűség lehet a legkifejezőbb cím. Az általam adott kéziratból tehát nekik köszönhetően készült el ez a színpadi játék. Szerintem nagyon jól sikerült, amit az is bizonyít, hogy a produkció végén Pozsonyban és Révkomáromban is állva tapsolt a közönség. Úgy érzem, a révkomáromi bemutató a pozsonyinál is sikeresebb volt, ami talán azzal magyarázható, hogy a szereplők egyre jobban azonosulnak a játékkal, a mondanivalóval.

Kérjük Önöket, hogy látogassanak el a Márai Stúdióba ezen a szép májusi vasárnapi estén, az izgalmasnak ígérkező előadásra.

A belépés díjtalan, de az ülőhelyek korlátozott száma miatt ajánlott a „helyjegyek” előzetes beszerzése. Telefonon is  lefoglalható a 00 421  55 6221313-as számon (naponta 08.00 –s 16.00 óra között)  a Csemadokban, illetve a 00421 905347258 vagy a 0905 456680-as mobil számokon.

3. GYERMEKNAPI KIRÁNDULÁS  BUDAPESTRE – de nem csak gyerekeknek

A CSEMADOK Kassai Városi Választmánya a közeljövőben felújítja a hajdani magyarországi tematikus kulturális és művészeti jellegű kirándulásokat.

Az utazások önköltségesek. Tartalmazzák az utazás a szállás, étkezés és a kulturális illetve művészeti intézmények belépőinek kedvezményes költségeit.

A sorozat első utazására 2014. május 31- június 1-én ( szombat, vasárnap) kerül sor,  Budapestre.

  • Téma: Gyermeknapi és felnőttek számára is szórakoztató utazás
  • Indulás: 6.30-kor autóbusszal a Thália Színháztól
  • Szállás: Dominik Panzióban, Cházár András utca Budapesten a Városliget mellett
  • Étkezés :  Lion´s Garden Hotel

MŰSOR:

Május 31. szombat

  • 06.30   Indulás a Thália Színháztól
  • 10.30   Érkezés Budapestrea CAMPONA Bevásárló Központba. A Csodák Palotájában a látnivalók megtekintése, majd lélegzetelállító bemutató az Öveges Teremben. Ezután az „Időutazás” c. látványosság megtekintése. Ezek után látogatás Európa egyik legnagyobb akváriumában a TROPKÁRIUMban és az ÓCEÁNÁRIUMban.
  • 15.00   A szállás elfoglalása, a Dominik Panzióban (Cházár András utca)
  • 16.00   Estebéd a szállást adó szállodáva szemben a Lion´s Garden Hotelben
  • 17.30   Séta a Városligetben az Fővárosi Nagycirkuszhoz
  • 19.00   Circus Classicus, előadás a Nagycirkuszban

Június 1. vasárnap

  • 08.00   Svédasztalos reggeli a szállodában
  • 10.00   Állatkerti látogatás. Ma már az állatkert része a volt Vidámpark is.
  • 15.00   Ebéd az állatkerthez közeli étteremben
  • 17.00   Indulás haza
  • 21.00   Érkezés Kassára

A kirándulás költségei az igénybe vett szolgáltatásoktól függően   70,00 – 90,00 €

Ez az összeg tartalmazza:

  • az utazás 2x költségeit
  • szállást a turista adóval
  • reggelit
  • az ebédet
  • belépőjegyeket a Csodák Palotájába és az Öveges Terembe, az Időutazásra valamint   TROPIKÁRIUM-ba és ÓCEÁNÁRIUM-ba.
  • belépő jegyeket a Fővárosi Nagycirkusz Circus Classicus előadására
  • belépő jegyek a Fővárosi Állatkertbe és a Vidámparkba
  • (a belépő jegyek a csoport részére mindenhol kedvezményesek)

Kívánságra azok részére, akik a cirkusz helyett színházba szeretnének látogatni, színházi belépőt biztosítunk.

Jelentkezés, tájékoztatásés bejelentkezés: a Csemadok Kassai  Városi Választmányának irodájában a Kovács u. 38 szám alatt. Tel.: 055 6221313. Mobil sz.: 0905 347258,  E-mail: titkarsag@kassacsemadok.eu