10. Generációk Találkozása kulturális fesztivál

SZLOVÁKIAI MAGYAR TÁRSADALMI ÉS KÖZMŰVELŐDÉSI SZÖVETSÉG (Csemadok) Területi Választmánya, Nyitra; valamint a Zoboralji Kulturális és Információs Központ 2012. július 5–8. között megrendezi a 10. Generációk Találkozása kulturális fesztivált a zoboralji Kalász községben. A fesztivál programtervezete:

2012. július 5. (csütörtök)
Sportnap – foci- és tenisztorna (a szombathelyi Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium, Kelet-Balatoni Kistérség, Málnás község /Erdély/, Őrbottyán nagyközség,Via Nova ICs, Hejce és Zoboralja csapatai).
9:00  Művészet a természetben /Land art/ – alkotóműhely a kastélyparkban.                       19:00 VVV-formáció (Varga Miklós – Vikidál Gyula – Vadkerti Imre) koncert /nagyszínpad/.
21:00  Ismerős Arcok zenekar koncertje /nagyszínpad/.

2012. július 6.  (péntek)
Egész nap gyerekprogramok (kézműves foglalkozások, játszóház, ugrálóvár, táncház, előadások, filmvetítés).

09:00 -12:00 Nyitott nap a Weisz-kastélyban, frissítő, zene, piknikezés, az elkészült land art alkotások bemutatása,  a kastély lakóinak a műsora.
10:00 Zoboralja és a Kelet-Balatoni Kistérség, továbbá Őrbottyán nagyközség, Hejce település és Málnás község polgármestereinek konferenciája.
13:00  Ebéd (a konferencia résztvevőinek).
15:00  Nagy Ágota alsóörsi festőművész tárlatának megnyitója /művelődési otthon/.
15:30 Médiadélután a felvidéki magyar média helyzetéről „Együttműködés vagy versenyhelyzet” címmel. Meghívottak a felvidéki magyar média képviselői /médiasátor/.
Közben: 16:00 Vita Berényi József és Bugár Béla részvételével a Via Nova ICs rendezésében. /Szervezés alatt/
17:00  Médiadélután folytatása
19:00  Rock-Stone /nagyszínpad/.
21:00  Karthago koncert /nagyszínpad/.
23:00  Historia /nagyszínpad/.
24:00  M-Rock koncert /nagyszínpad/.

2012. július 7. (szombat)
10:00 Emléktúra a Zobor hegyre a milleniumi emlékmű maradványaihoz.
14:00 A motoros találkozó résztvevőinek felvonulása.
15:00 Vitadélután a Via Nova ICs és a Most–Híd Ponte ifjúsági polgári társulás részvételével /Szervezés alatt/.
16:00 – 20:00 X. Zoboralji Rockfesztivál – felvidéki amatőr rockzenekarok seregszemléje /nagyszínpad/.
16:00  Hajlok Blues Band
17.00  Expired Passport
18:00  Man In Age
19:00  Storyum
21:00  P. Mobil koncert /nagyszínpad/.
23:00  M-Rock koncert /nagyszínpad/.
01:00  A délután szereplő amatőr rockzenekarok közös zenélése (jam session).

2012. július 8. (vasárnap)
11:00  Ünnepi szentmise a szereplő csoportok részvételével.
12:30 Görföl Jenő zoboralji templomokat megörökítő fotókiállításának megnyitója /római katolikus templom/.
13:00 – 18:00 Zoboralji hagyományőrző és népművészeti csoportok seregszemléje (cca. 250-300 szereplő) /nagyszínpad/.
A Generációk Találkozása ideje alatt lesznek képzőművészeti kiállítások, ifjúsági programok, templomi koncert, motoros találkozó, táncház és játszóház, könyvbemutató. A fesztivál keretében a Via Nova ICs nemzeti kerekasztal megbeszélést tervez felvidéki civil szervezetekkel.

  • A július 6-ra tervezett konferencián a zoboralji polgármesterek, a Kelet-Balatoni Kistérség polgármesterei, valamint az őrbottyáni, a hejcei és az erdélyi Málnás község polgármesterei vesznek részt, melynek témája a közös együttműködés formái és közös pályázati lehetőségek. A konferenciára a témához értő szakpolitikusokat és szakembereket kértünk fel előadás megtartására Magyarországról és Szlovákiából egyaránt. A tanácskozáson elkezdődik az Európai Területi Társulás (EGTC) megalakításának folyamata.
  • Sor kerül hárompilléres testvértelepülési kapcsolatfelvétel megbeszélésére is Alsóörs – Kalász és Málnás községek között.
  • A fesztivál ideje alatt a jelenlevő községek, szervezetek, önkormányzatok lehetőséget kapnak a bemutatkozásra, népszerűsíthetik idegenforgalmi lehetőségeiket és bemutathatják gasztronómiai különlegességeiket (ételek, borok, pálinkák, stb.).
  • Az önkormányzatokon kívül vendégeink lesznek a szombathelyi Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium küldöttsége, valamint a Magyar Diáksport Szövetség képviselői is.
  • A szombathelyi és az alsóbodoki testvériskolák bemutatkozásának keretében a kalászi művelődési házban kiállításra kerül az eddigi közös tevékenységet megörökítő fotókból a két csoport által készített tablók.
  • Tekintettel arra, hogy az idei Generációk Találkozása a X. jubileumi – Zoboralja díjak lesznek kiosztva olyan Zoboralján kívüli magánszemélyek részére, akik az elmúlt 20 évben sokat tettek a zoboralji kultúra, oktatás, hagyományápolás és önazonosságtudat megőrzése érdekében.
  • A pénteki gyerekprogramokon vendégül látjuk a pozsonyi VIDÉO Alapítvány szórványtáborának résztvevőit is.
  • A Via Nova Ics a fesztivál látogatói részére sátortábort alakít ki.
  • A programban felsorolt zenekarokon kívül még további felvidéki amatőr rockzenekarok is szereplési lehetőséget kapnak a bemutatkozásra.
  • Szervezünk Barátnő Life Coaching foglalkozást (életvezetési tanácsadás), Póda Erzsébet vezetésével.
  • A fesztivál ideje alatt látogatást szervezünk a nyitragerencséri Kárpát-medence első Rockmúzeumába és a nyitracsehi Jurta látványtárba és a vezekényi emlékműhöz.
  • A Generációk Találkozása kulturális fesztivál főszervezői a Csemadok Nyitrai Területi Választmánya és a Zoboralji Kulturális és Információs Központ, de a szervezésbe szinte az összes zoboralji magyar szervezet bekapcsolódik.
  • A Csemadok Országos Tanácsa a fesztivált országos rendezvényei között jegyzi. 
  • A fesztiválról a program véglegesítése után részletes műsorfüzet készül.
  • A koncertek ingyenesek és sátorozási lehetőség is biztosítva lesz minden érdeklődő

Érdeklődni a   +421905 634 207-es  telefonszámon lehet. Mail:  lajos.ladanyi@gmail.com