Az Új Európa Tehetségei ösztöndíjpályázat

A Közép-európai Alapítvány és a SLOVNAFT meghirdette az Új Európa Tehetségei program V., művészetekre és tudományra vonatkozó évfolyamát. Az ifjú tudósok és művészek 12 és 25 éves kor között 2012. március 16-ig jelentkezhetnek az „Új Európa Tehetsége” címért. A program ezen fordulójában 33 ezer euró értékű ösztöndíj talál majd gazdára.

Illusztráció (Kép: cef.sk)

Az Új Európa Tehetségei program azon ifjú művészek, tudósok és sportolók támogatására szolgál, akik szeretnék magukat továbbfejleszteni. A jelenlegi felhívásban alapiskolák olyan tanulói, valamint középiskolák és egyetemek diákjai jelentkezhetnek, akik kitűnő eredményekkel rendelkeznek hazai vagy nemzetközi szinten és világos, határozott elképzeléseik vannak jövőjükről. A felhívás a múltban már támogatott személyekre is vonatkozik.

Az ösztöndíjat a gyermekek és fiatalok jogi képviselői kérvényezhetik 2012. március 16-ig, egyénnek és maximálisan négytagú csoportnak egyaránt, amennyiben teljesítik a pályázat feltételeit (kor, iskolalátogatás, a versenyben elért helyezés).

A program ötödik évfolyama tavaly szeptemberben kezdődött kifejezetten a sportolók részére közzétett felhívással. Ekkor 199 reményteli tehetség jelentkezett. A szakmai zsűri 40 személyt választott ki közülük, aki február 10-én bemutathatják az értékelők előtt tehetségüket és céltudatosságukat. A sport-szakmai bizottságban a felhívás képviselőin, a média munkatársain kívül ott lesznek a Komenský Egyetem Testnevelési karának dékánhelyettese,  Ľubor Tománka, a HC Slovan ifjúsági jégkorongcsapatának edző-asszisztense, Rudo Jendek, Štefan Svitko motorversenyző és a háromszoros legeredményesebb labdarúgó, Dušan Tittel.A Közép-európai Alapítvány és a SLOVNAFT hosszútávon igyekeznek támogatni a kivételes, fiatal tehetségeket, akiknek a fejlődése anyagiak hiányában elkallódhatna, lelassulhatna.

Az iskoláknak, művészeti iskoláknak, sportkluboknak és szabadidőkluboknak rendszerint nem állnak a rendelkezésére megfelelő eszközök és felszerelés a tehetséges gyermekek teljes értékű fejlődésének bebiztosítására. Sok esetben maguk a szülők sem engedhetik meg a tehetség megfelelő támogatását, főleg ha több gyermek is van a családban.

Az első négy évfolyam során 133 fiatalt választott ki a zsűri – közülük 16-ot ismételten. Az ő képességeiket több mint 250 ezer euróval támogatták.

A következő napokban majdnem 3500 alap- és középiskola kap drótposta-üzenetet az új pályázat nyújtotta lehetőségekről, hogy hogyan nevezhetik be a művészetek vagy a tudomány terén kiemelkedő gyermekeiket az  „Új Európa Tehetségei” programba.

További információt a www.cef.sk vagy a www.slovnaft.sk címen találnak vagy az „Új Európa Tehetségei” néven a Facebookon. (Forrás: Paraméter.sk)