Nógrád az avar kaganátus korában

A Füleki Vármúzeum május 15-én szombaton 19 órakor a vár Bebek-tornyában – a Múzeumok Éjszakája elnevezésű országos rendezvény keretén belül – nyitja meg a Nógrád az avar kaganátus korában című kiállítását, mely a történelmi Nógrád vármegye területén talált – hat közgyűjteményből összeválogatott – avar kori leleteket mutatja be az érdeklődő közönségnek.

A kiállítás kurátora, Titton Viktória, a legépebben fennmaradt leleteket szedte össze a kékkői várból – a Szlovák Nemzeti Múzeum Bábkultúra és Játékmúzeumából, a Szlovák Tudományos Akadémia Régészeti Intézetéből Nyitráról, a Besztercebányai Közép-szlovákiai Múzeumból, a Füleki Vármúzeumból, a szécsényi Kubinyi Ferenc Múzeumból és a budapesti Magyar Nemzeti Múzeumból. A kiállított tárgyak között jelentős helyet foglalnak el a mintegy 1200-1300 éves bronzékszerek (övveretek, csatok, fülbevalók, karkötők), a színes üveggyöngyökből fűzött nyakláncok, valamint a díszített sírkerámia darabjai, melyek a szlovákiai Perse és Zsély, valamint a magyaroszági Szirák és Ságújfalu lelőhelyeiről származnak. Az értékes bronztárgyak kiállítása, melyek most először kerülnek majd egy helyen bemutatásra, különleges biztonsági intézkedések bevezetését tette szükségessé a füleki várban.

A Múzeumok Éjszakája kísérőrendezvényeként 17.30-tól a Városi Honismereti Múzeumban Agócs Valériával, a Szlovák Rádió egykori szerkesztőjével PhDr. Mázik István, a magyar adás jelenlegi regionális tudósítója beszélget, majd a Szlovák Nemzeti Múzeum – a Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma „Hang az éterben – A Szlovák Rádió magyar adásának 80 éve” című kiállításához kapcsolódva vetítésre kerül „A magyar adás nyolcvan éve“ c. dokumentumfilm. A várudvarban 20,00 órakor kezdődik az „István, a király“ c. rockopera a gARa-Team és a Palóc Táncegyüttes előadásában. A nyolcvan szereplő Szécsényből, Fülek testvérvárosából érkezik. A fáklyákkal megvilágított vár 24.00 óráig várja az érdeklődőket.