III. Vásárúti Réteshúzó Fesztivál

 
 

Szombaton, 2009. május 23-án nagy érdeklődés mellett megtartották a III. Vásárúti Réteshúzó Fesztivált. A szervezők: a község és a Vásárútért Polgári Társulás a fesztivál fő kezdeményezőjével, Bugár Krisztinával és rengeteg önkéntes segítségével jótékonysági célra sütött-főzött-szervezett egész nap. 11 csapat versenyzett réteskészítésben (Vásárút a lányok, a Csölle csapat és a tanítók csapatával; Csallóközkürt két csapattal, Kisudvarnok, Felsővámos, Bőny, Balázsfa és Nyárasd, valamint a dunaszerdahelyi Fornetti cég egy-egy csapattal bizonyította rátermettségét, a hagyományos ízek tiszteletét és újítási tehetségét), három kategóriában: almás, túrós és fantáziarétest kellett készíteniük megadott időhatárok között.

Utána sort kerítettek a tavalyi óriásréteshúzó rekord megdöntésére: sikerrel! Az új, közjegyő által hitelesített óriásrétes-rekord 21,85 méter lett, Bugár Krisztina és csapata önténtesekkel kiegészülve nagy koncentrációval megdöntötte saját, tavalyi rekordját. A rekord felállítását az alapiskolások buzdító kórusa kísérte, rétesről szóló mondókás-gyermekdalos összeállításukkal sokat segítve a szorgos asszonyokat biztató közönségnek.

A zsűri, amelyben Zsidek László elnök, gasztronómiai szakember, a közismert "ízvadász" mellett helyet foglalt Bauer Edit európai parlamenti képviselő asszony, Bede Béla, a Fornetti cég szakembere, Muraközi László, Bőny társközség polgármestere, valamint hagyományosan a helyi háziasszonyokat is képvislő Oravecz Magda pedagógus, az első három helyezés mellett számos különdíjat is kiosztott, a sokféle szempontot és ízt figyelembe véve. A serlegek és díjak a helyi és kistérségi vállalatok, vállalkozók és magánemberek hozzájárulásai voltak a jóízű jótékonysági versenyhez, bizonyítva a község lakóinak összetartó és hagyományteremtő erejét, értékeit.

A színpadon mindeközben a helyi tűzoltók fúvós zenekara adott feledhetetlen koncertet, majd a nagyszerű férfikórus, a Vásárúti Dalárda állt színpadra csodálatosan tiszta és hatásos műsorával. A dunaszerdahelyi Baranta hagyományőrzői e sajátos magyar harcművészeti ág fogásaiból tartottak nagy sikert arató bemutatót -- közben egész nap foglalkoztak a gyerekekkel is; ám hogy a sokféle ízlést nemcsak a változatos ételek sorával, hanem a színpadon is kiszolgálják,  fellépett még Takács Dávid, Szabó Laura, Keviczky Tünde és Nika, valamint a Force 1 győri táncegyüttes.

A bevételt a szervezők a népi kultúra újraélesztésére és jótékonyságra fordítják, terveik között a József Attila Alapiskola támogatása mellett játszótérépítés és fásítás is szerepel, valamint tehetséges diákok támogatását is célul tűzték ki.

Vásárút neve a sajátos magyar gasztronómiai versenyek, fesztiválok sorában ma már megkerülhetetlen, szurkolunk nekik, hogy ezt a "finom" rendezvényt jövőre is megrendezzék, és mi újra ott lehessünk!


Hogy részesei lehessenek az eseménynek, tekintsék meg a videókat is!

http://vimeo.com/4810844 és http://vimeo.com/4810485

 

A gyülekező közönség                                                                        A kiváló Vásárúti Dalárda a színpadon

Kovács Ferenc polgármester látja el kézjegyével az okleveleket       A „Gőbűgyöp meg pimpimpáré” c. kötet is kapható volt

 

Fotók: Haraszti Mária